ΚΥΠΡΟΣ

Εξουδετερώθηκε επιτυχώς βόμβα μέσα σε πηγάδι

Εξουδετερώθηκε επιτυχώς βόμβα μέσα σε πηγάδι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η εξουδετέρωση της βόμβας που βρισκόταν σε πηγάδι στο χωριό Δένεια.

Η βόμβα, η οποία περιείχε 500 λίβρες εκρηκτικής ύλης, ρίφθηκε από αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και παρέμενε σε αυτό το σημείο για 38 περίπου χρόνια.

Η εξουδετέρωση της βόμβας έγινε με καύση της εκρηκτικής ύλης από χειροβομβίδα με θερμίτη, η οποία πυροδοτήθηκε από απόσταση. Από την πυροδότηση δημιουργήθηκε καπνός στο σημείο, χωρίς ωστόσο ο θόρυβος που προκλήθηκε να ήταν ιδιαίτερα ισχυρός. Για αυτό δεν υπήρξαν και ζημιές.

Το χωριό είχε εκκενωθεί από νωρίς το πρωί, ενώ στην περιοχή παρέμεναν μόνο μέλη της Αστυνομίας τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Στο σημείο παρέμεναν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, όπως και μέλη της Πολιτικής Αμυνας. Η καταστροφή της βόμβας ήταν μια δύσκολη επιχείρηση αφενός επειδή οι Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας δεν ασχολήθηκαν ξανά με αυτού του είδους τα εκρηκτικά αντικείμενα, ενώ δεν υπήρχε γνώση γύρω από το πόσο αλλοιωμένη ήταν η βόμβα και πώς αυτή θα αντιδρούσε. Ο μηχανισμός βρισκόταν σε εννέα μέτρα βάθος από το στόμιο του πηγαδιού.

Η βόμβα δε μεταφέρθηκε σε σημείο της Νεκρής Ζώνης για να αχρηστευτεί διότι ο τρόπος με τον οποίο καταστράφηκε τελικά, μείωνε τον κίνδυνο για πρόκληση ζημιών.

‘Επειτα από την έκρηξη της βόμβας κατέβηκαν στο πηγάδι οι πυροτεχνουργοί και διαπίστωσαν ότι αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.