ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Υπόθεση «χρυσών» διαβατηρίων: 20 πολιτογραφήσεις οδεύουν προς δικαστήρια

Κύπρος - Υπόθεση «χρυσών» διαβατηρίων: 20 πολιτογραφήσεις οδεύουν προς δικαστήρια
Η διερεύνηση κάποιων υποθέσεων είναι δύσκολη και πολύπλοκη και απαιτεί την εμπλοκή ξένων χωρών και υπηρεσιών
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται τέσσερις υποθέσεις πολιτογραφήσεων που αφορούν πέραν των 20 επενδυτών.

Όπως έγραψε και χθες ο «ΦIΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία συντονίζονται ώστε να δοθεί ώθηση σε ανοικτές υποθέσεις πολιτογραφήσεων για να φτάσουν στα Δικαστήρια.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, οι υποθέσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αφορούν πέραν των 20 επενδυτών, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται για είκοσι υποθέσεις ξεχωριστά, αφού μπορεί μια υπόθεση ν’ αφορά τρεις ή και περισσότερους επενδυτές.

Στη σύσκεψη στην οποία πήρε μέρος η ηγεσία της Αστυνομίας και οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, δόθηκαν οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε εντός Οκτωβρίου να υπάρξει κατάληξη και οι υποθέσεις να σταλούν συμπληρωμένες στη Νομική Υπηρεσία για ετοιμασία κατηγορητηρίων.

Χθες, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε πως η Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων και πολύ συχνά πραγματοποιούνται τέτοιες συσκέψεις για την ανταλλαγή απόψεων με την ηγεσία της Αστυνομίας και τους ανακριτές, για την πορεία στην οποία βρίσκονται διάφορες υποθέσεις.

Πρόσθεσε πως σκοπός είναι να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, όσο γίνεται περισσότερες υποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσει εκεί και όπου απαιτείται και κρίνεται σωστό να καταχωρηθούν στα δικαστήρια. Σημείωσε πως κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες, και πάνω σε αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

«Θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ξέρουμε πώς προχωρούν και ποιες υποθέσεις προχωρούν», είπε και τόνισε πως ο σκοπός και η επιδίωξη είναι να οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις σύντομα ενώπιον Δικαστηρίου. Επεσήμανε ωστόσο πως η διερεύνηση κάποιων υποθέσεων είναι δύσκολη και πολύπλοκη και απαιτεί την εμπλοκή ξένων χωρών και υπηρεσιών, γι' αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, προανήγγειλε σύντομα εξελίξεις, «όχι εντός Σεπτεμβρίου αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Κάποιες υποθέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, με καλή μαρτυρία θα έλεγα, και συζητούμε κατά καιρούς με τη Νομική Υπηρεσία ώστε να λαμβάνεται σωστά το μαρτυρικό υλικό για να προωθηθούν ενώπιον Δικαστηρίου», είπε.

Ερωτηθείς για το πόσες υποθέσεις γίνεται λόγος, ο Αρχηγός της Δύναμης δεν θέλησε να αποκαλύψει ακριβή αριθμό, είπε ωστόσο ότι πρόκειται για πέραν των 20 επενδυτών.

«Είναι κάποιες που μπορεί να είναι διαφορετικές υποθέσεις, αλλά ενδεχομένως να βρεθούν στο ίδιο κατηγορητήριο» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται χρόνο, πρόκειται για ογκώδες μαρτυρικό υλικό που χειρίζεται η Αστυνομία και θέλουν καλή μελέτη, ώστε να προωθηθεί το κατάλληλο υλικό ενώπιον δικαστηρίου.