ΚΥΠΡΟΣ

Moscow Times: Τα πιθανά ανταλλάγματα της Ρωσίας για το δάνειο

Moscow Times: Τα πιθανά ανταλλάγματα της Ρωσίας για το δάνειο

Σε ρωσικό δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ελπίζει η Κύπρος, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα «Moscow Times», επικαλούμενη στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δήλωση έγινε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Χριστόφια-Πούτιν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος προσβλέπει σύντομα σε μια θετική απάντηση από τη Ρωσία στο αίτημά της για χρηματοδοτική βοήθεια, την ώρα που έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Ωστόσο, τα κίνητρα της Ρωσίας, στην περίπτωση που συμφωνήσει σε μια τόσο μεγάλη πίστωση προς την Κύπρο, χαρακτηρίζονται «αμφίβολα» από Ρωσίδα οικονομική αναλύτρια. Σύμφωνα με την αναλύτρια, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιθυμία συμμετοχής σε έργα φυσικού αερίου ή τη διατήρηση της σταθερότητας της χώρας, που βλέπει σημαντική ροή χρημάτων από τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης η ροή χρημάτων από τη Ρωσία μέσω υπεράκτιων εταιρειών που έχουν συσταθεί στην Κύπρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις.