ΚΥΠΡΟΣ

Μολυσμένες ζωοτροφές στην αγορά της Κύπρου

Μολυσμένες ζωοτροφές στην αγορά της Κύπρου

Ζωοτροφές ύποπτες για αφλατοξίνες και σαλμονέλα κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες σε εμπορικούς μύλους και κτηνοτροφικά υποστατικά και λήφθηκαν αμέσως όλα τα μέτρα από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν καταναλώθηκαν. Πρόκειται για δύο φορτία με σιτηρά που έφθασαν στην Κύπρο εντός Αυγούστου.

Ολόκληρη η ποσότητα έχει δεσμευτεί στις αποθήκες των εταιρειών, στα υποστατικά κτηνοτρόφων και σε εμπορικούς μύλους.

Το πρώτο φορτίο αφορά αραβόσιτο από τη Βουλγαρία στο οποίο εντοπίστηκαν αφλατοξίνες. Το φορτίο -1.700 τόνοι αραβόσιτου- έφθασε στο λιμάνι του Βασιλικού το οποίο ασχολείται με χύμα φορτία, όπως είναι οι ζωοτροφές.

Με την άφιξη του φορτίου έγινε δειγματοληψία και τα αποτελέσματα των αναλύσεων εκδόθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως δεσμεύτηκαν 1.450 τόνοι στις αποθήκες του Βασιλικού. Άλλοι 250 τόνοι διατέθηκαν σε δύο μύλους στη Λεμεσό και Ξυλοτύμπου και σε πέντε κτηνοτρόφους, οι οποίοι είχαν υποχρέωση να μην κάνουν χρήση προτού εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το φορτίο θα πρέπει να καταστραφεί ή επανεξαχθεί αν είναι ακατάλληλο.

Όσον αφορά στην περίπτωση της σαλμονέλας, αυτή εντοπίστηκε σε φορτίο με σογιάλευρο 7.500 τόνων από την Αργεντινή που έφθασε στο λιμάνι Λεμεσού στις 19 Αυγούστου.

Οπως γράφει ο "Φιλελεύθερος", τα πρώτα αποτελέσματα εκδόθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες την περασμένη Δευτέρα. Το φορτίο δεσμεύτηκε σε αποθήκες στην Ερήμη (5.500 τόνοι), στη Λευκωσία και στον Ύψωνα. Μικρές ποσότητες σογιάλευρου προμηθεύτηκαν και τρεις χοιροτρόφοι, οι οποίοι επίσης ανέφεραν ότι δεν τις χρησιμοποίησαν.

Για το φορτίο αυτό έγινε ήδη προσφυγή και διορίστηκε ανεξάρτητος λειτουργός. Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας αναμένονται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε περίπτωση που το φορτίο είναι καθαρό, τότε θα διατεθεί προς πώληση.