ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ενημέρωση στην Βουλή για το θέμα των υδρογονανθράκων

Κύπρος: Ενημέρωση στην Βουλή για το θέμα των υδρογονανθράκων

Πέντε καθοριστικής σημασίας βήματα βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, οι νεότερες εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου αφορούν τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα οικοπέδα που γειτνιάζουν στις ΑΟΖ των δύο χωρών, την ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για το φυσικό αέριο και νομοσχέδιο για την ίδρυση ειδικού ταμείου, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αφορούν την επέκταση της συμφωνίας με την εταιρεία που πραγματοποίησε τις γεωφυσικές και σεισμολογικές μελέτες στο οικόπεδο 12, για να γίνουν ανάλογες μελέτες και για τα υπόλοιπα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης σε θέματα υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο υπουργός Εμπορίου είπε ,επίσης, ότι προχωρούν και οι διαδικασίες από την εταιρεία Νοble για τη δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, που θα αρχίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.