ΚΥΠΡΟΣ

«Η Τουρκία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει το Δίκαιο στη Μεσόγειο»

«Η Τουρκία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει το Δίκαιο στη Μεσόγειο»

«Οι αξιολογήσεις του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, τεχνικές και οικονομικές, έχουν ολοκληρωθεί και η συμβουλευτική επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 26 Σεπτεμβρίου και θα υποβάλει την έκθεσή της στον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο» δήλωσε σήμερα στον Ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας κα Τουρισμού Σόλων Κασίνης.

Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα στις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε συνεργασία με το Ισραήλ, τόνισε ότι η χώρα αυτή έχει εισηγηθεί χαλαρότερους περιορισμούς, με την Κύπρο να μπορεί να είναι το παράθυρο της Ευρώπης περί τα μέσα του 2017.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Sigmalive.gr πρόσθεσε «Στην περίπτωση που θα προχωρήσουμε μόνοι μας το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επεκταθεί το 2018 για εξόρυξη φυσικού αερίου ενώ το 2019 υπολογίζεται να είναι ο χρόνος που θα υπάρχει υγροποιημένο φυσικό αέριο για εξαγωγές σε Ευρώπη και Ασία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την έναρξη έργων υποδομής, είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Noble Energy και θα ληφθεί απόφαση όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των υποθαλάσσιων αγωγών που θα κατασκευαστούν.

Η Noble Energy, είπε, εισηγείται την κατασκευή ενός αγωγού 24 ιντζών ενώ εμείς εισηγούμαστε δυο αγωγούς των 20 ιντζών.

Θα δημιουργηθεί εταιρεία, θα ζητηθούν προσφορές επειδή το θέμα των έργων υποδομής δεν αφορά μόνο τη Noble αφού κύριος μέτοχος στα έργα αυτά είναι η κυπριακή Κυβέρνηση.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο, επεσήμανε «ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενεργεί επιλεκτικά αναγνωρίζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα αλλά όχι στη Μεσόγειο».

Σημειώνεται, ότι ο κ. Κασίνης βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να μιλήσει σε συνέδριο με θέμα την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.