ΚΥΠΡΟΣ

Μεγάλη πτώση στις τιμές ακινήτων στην Κύπρο

Μεγάλη πτώση στις τιμές ακινήτων στην Κύπρο

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας παρουσιάζουν πτώση στις τιμές ακινήτων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση της τάξης του 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η μείωση αυτή ήταν διπλάσια της αντίστοιχης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη υποχώρηση (2,2%) σε σχέση με εκείνες των διαμερισμάτων (1,6%).

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών. Εξαίρεση αποτελούν οι δείκτες τιμών των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, οι οποίοι κατέγραψαν μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές διαμερισμάτων σε σχέση με τις τιμές των οικιών (0,5% και 0,4% για την επαρχία Πάφου, αντίστοιχα, και 2% και 1,5% για την επαρχία Λεμεσού, αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας υποχώρησαν κατά 2,8% και εκείνες των οικιών κατά 3,5%.

Αντίθετα, οι χαμηλότερες μειώσεις στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν στην επαρχία Πάφου, σύμφωνα με το Sigmalive.gr.

Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών στην επαρχία Πάφου σημείωσαν οριακή μείωση της τάξης του 0,5% και 0,4%, αντίστοιχα. Αυτό ίσως οφείλεται και στο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο για την εν λόγω επαρχία από κινέζους αγοραστές.

Για την επαρχία Λευκωσίας, η οποία μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 διατηρούσε τις χαμηλότερες τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές κατοικιών, οι αντίστοιχες μειώσεις ήταν 1,1% και 1,9%.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,9% και οι τιμές των οικιών κατά 6,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των τελευταίων δύο χρόνων. Η αντίστοιχη μείωση στις τιμές διαμερισμάτων ήταν 5,1%.