ΚΥΠΡΟΣ

Αντιπροτείνει η Κύπρος στην Τρόικα

Αντιπροτείνει η Κύπρος στην Τρόικα

Μεγαλύτερη διάρκεια στο πρόγραμμα και περισσότερη οικονομική βοήθεια αναμένεται να αντιπροτείνει στην Τρόικα η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να εισηγηθεί τετραετές πρόγραμμα ύψους 1,017 δισ. ευρώ έναντι των 975 εκατ. ευρώ του τριετούς προγράμματος της τρόικας.

Οι αντιπροτάσεις, οι οποίες στάλθηκαν το μεσημέρι στα πολιτικά κόμματα ενόψει της αυριανής συνάντησης των αρχηγών τους με τον Δημήτρη Χριστόφια, περιλαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπουν:

- Κλιμακωτή μείωση αποδοχών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο, που φτάνουν το 11% για απολαβές άνω των 3.501 ευρώ. Οι αποδοχές ως 1.000 ευρώ μένουν ίδιες ενώ οι μισθοί από 1.001 ως 3.500 ευρώ περικόπτονται κατά 9%. Το ετήσιο όφελος είναι 150 εκατ. ευρώ.

- Μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 5.000 σε πέντε χρόνια.

- Φορολόγηση των συντάξιμων/ υψηλών επιδομάτων και εξορθολογισμός όλων των επιδομάτων με μειώσεις 10%.

- Σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς των κρατικών υπαλλήλων για το Σχέδιο Συντάξεων από 3% σε 5% και αύξηση της εισφοράς στο Ταμείο Χήρων και Ορφανών από 2% σε 3%.

- Όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη και εφάπαξ ως και 18% (για όσους αποχωρούν 36 μήνες νωρίτερα).

- Πάγωμα των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και το 2016.

- Στόχευση κοινωνικών δαπανών.

Στον τομέα των εσόδων:

- Αυξάνεται η φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, στα τσιγάρα, στους τόκους των καταθέσεων και ο ΦΠΑ (18% από 17% και 10% από 8% για τον χαμηλό συντελεστή).

- Εισάγεται φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

- Εισάγεται συντελεστής φορολόγησης ακινήτων άνω των 300 τμ. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία.

- Το αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία πέφτει στις 40.000 ευρώ.