ΚΥΠΡΟΣ

Συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Δανίας

Συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Δανίας

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Κυπριακό και διμερή θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώς Μαρκουλλή και του Δανού ομολόγου της Βίλι Σόβνταλ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, καθώς και την διεύρυνση της ΕΕ.

Ο Δανός υπουργός σχολίασε ακόμη την κατάσταση στη βόρεια Αφρική και τη Συρία, λέγοντας πως οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είναι από μόνες τους αρκετές, αλλά «είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και στην ανάγκη για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται τόσο στις γειτονικές χώρες και στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Συρίας.

Η κ. Μαρκουλλή μίλησε για την την επικείμενη συνάντηση της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον άλλο μήνα, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση και πρόσθεσε ότι το θέμα της Συρίας αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά.

Επίσης η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για την υποστήριξη της Δανίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη συνεισφορά της στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ κατά τα τελευταία 29 χρόνια.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν τομείς όπου η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τα επιτεύγματα της Δανίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και η πράσινη ενέργεια.