ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έρευνα για τις διαγραφές χρεών ζητούν τα κόμματα

Κύπρος: Έρευνα για τις διαγραφές χρεών ζητούν τα κόμματα

Διαφάνεια στις διαγραφές δανείων των τραπεζών ζητά ο πολιτικός κόσμος και ζητά να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς τάχθηκε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας και ανέφερε ότι οι τράπεζες οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν όλες ενδεχομένως τις εταιρείες, για τις οποίες μάλλον έχουν διαγραφεί δάνεια-οφειλές.

«Η επιλεκτική αναφορά δεν βοηθά σε έναν ώριμο πολιτικό διάλογο», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε: «Έχουμε χρόνο πολύ, μετά που θα σώσουμε τον τόπο μας, να τα πούμε με το όνομά τους». Πρόσθεσε ότι η ώρα είναι κρίσιμη και «ας μην αναλώνουμε τις δυνάμεις μας με το να τσακωνόμαστε αναμεταξύ μας». «Αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται ή ξεγράφονται οι οποιεσδήποτε ευθύνες οποιουδήποτε, όποιος και αν είναι αυτός. Κόμματα, τραπεζίτες, επώνυμοι ή ανώνυμοι, αλλά την ώρα που ο τόπος κινδυνεύει, όλοι πρέπει να ενωθούμε να τον σώσουμε», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το θέμα της διαγραφής των χρεών, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για τη διαγραφή των χρεών. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες δικαιούνται με βάση τα δικά τους κριτήρια να διαγράφουν κάποια χρέη. Όμως, πρόσθεσε, όταν διαπιστώνεται η όποια διασύνδεση με ένα οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Θα πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, να διερευνηθεί η υπόθεση έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τη διασύνδεση της πολιτικής σκηνής του τόπου με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων των εταιρειών και των φυσικών προσώπων, των οποίων έχουν διαγραφεί τα χρέη, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουγιάλης. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία “νέου χρηματιστηρίου”», πρόσθεσε.

Όλα «θα πρέπει να βγουν στη φόρα, όλα στο προσκήνιο, αν θέλουμε να έχουμε ένα κράτος ισονομίας και ισοπολιτείας», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ερωτηθείς για το θέμα της διαγραφής χρεών. «Δεν υπάρχουν δύο τάξεων πολίτες ή Οργανισμοί ή κόμματα ή πολιτικοί ή κρατικοί αξιωματούχοι. Όλοι θα πρέπει να είναι το ίδιο και πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση», κατέληξε.

Να γίνουν οι έρευνες για το θέμα της διαγραφής χρεών και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»