ΚΥΠΡΟΣ

Tο ποσό ανακεφαλαιοποίησης κυπριακών τραπεζών θα ανακοινωθεί εως 8/12

Tο ποσό ανακεφαλαιοποίησης κυπριακών τραπεζών θα ανακοινωθεί εως 8/12

Αποστέλλεται το βράδυ της Παρασκευής από τις ΗΠΑ η ενδιάμεση έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Pimco, στην οποία θα αναφέρεται το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το ύψους του ποσού για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κατά πόσο το ποσό θα το ανακοινώσει η ίδια η Pimco.

Η ενδιάμεση έκθεση της Pimco θα αποσταλεί στην 10μελής Επιτροπή, Steering Committee, που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί την έρευνα που διεξάγει η αμερικανική εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια.

Η Steering Committee, απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM.

Το ύψος του ποσού θα καθορίσει τόσο το συνολικό ποσό που θα δανειστεί η Κύπρος από την Τρόικα όσο και το κατά πόσον το κυπριακό χρέος είναι βιώσιμο, δηλαδή το συνολικό δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 120% του κυπριακού ΑΕΠ. Προϋπόθεση που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ΕΕ για να συμμετάσχει στα πακέτα οικονομικής στήριξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται εκτός αγορών.

ΠΗΓΗ Φιλελεύθερος