ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Δεν έχει νόημα απομείωση του χρέους

ΥΠΟΙΚ Κύπρου:  Δεν έχει νόημα απομείωση του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είχε νόημα μια απομείωση του Κυπριακού χρέους, επειδή κάτοχοι των Κυπριακών ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες.

«Σε περίπτωση κουρέματος θα το πλήρωναν οι ντόπιες τράπεζες και το κράτος και επομένως δεν θα είχε νόημα τέτοια ενέργεια,» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξ άλλου, επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως ανέφερε, ουδέποτε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο λόγω των συνεπειών.

Το κούρεμα του Κυπριακού χρέους έχουν αποκλείσει επίσης το Eurogroup με δηλώσεις του απερχομένου προέδρου του Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. Γιέργκ Άσμουσεν.

Τυχόν κούρεμα του Κυπριακού χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ζημιών των κυπριακών τραπεζών και ως εκ τούτου τη διόγκωση του ποσού που θα χρειαζόταν για ανακεφαλαιοποίηση τους, το οποίο θα καταβάλει το κυπριακό κράτος μέσω δανείων.

Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να καθορισθεί μετά την υποβολή της οριστικής έκθεσης της εταιρείας PIMCO στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ενδιάμεση έκθεση της PIMCO δεν έδωσε αριθμό, αλλά μια ανάλυση από την οποία κάποιος θα μπορούσε να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

Εξ' άλλου, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο, δεδομένου ότι κάθε τρείς μήνες γίνεται αναθεώρηση κάθε προγράμματος και παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, είτε με ενίσχυση των μέτρων είτε με χαλαρώσεις.

Σε ερώτηση αν το μνημόνιο θα υπογραφεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη και έχει ήδη διευθετήσει το 99 τοις εκατό των θεμάτων που έθεσε η τρόικα. Προσέθεσε ότι η επόμενη κίνηση δεν εξαρτάται από τη Λευκωσία, αλλά από την τρόικα.

«Εμείς αναμένουμε με υπομονή και αισιοδοξία το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε.

Ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν υπάρχει τρόπος το κράτος να μείνει εκτεθειμένο.

Επίσης, εξήρε τη σοβαρότητα που επέδειξαν τα κόμματα και την ομοφωνία που υπήρξε στη Βουλή κατά την έγκριση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων και του προϋπολογισμού, γεγονός, που, όπως είπε, θα βοηθήσει την Κύπρο..