ΚΥΠΡΟΣ

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι καθορίζουν τους κανόνες βοήθειας στην Κύπρο

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι καθορίζουν τους κανόνες βοήθειας στην Κύπρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να καθορίσουν τους κανόνες σχετικά με την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο.

«Έχουμε επαφές με τους Κύπριους εταίρους μας, συζητάμε για τα θέματα αυτά», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες. «Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας είναι αρκετά καλή», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει «χρήματα και αποθέματα σε χρυσό και ξένα νομίσματα».

Πρόσθεσε όμως «ότι εδώ δεν πρόκειται για χρήματα, αλλά για συστημικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν».«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και νομίζω ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους εταίρους μας να διατυπώσουν τους κανόνες των αλληλεπιδράσεων μέσα στην ίδια την κοινότητά τους. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε», τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε την παρέμβαση της Ρωσίας αν δεν βρεθεί λύση.

«Εναπόκειται πάνω απ' όλα στην Κύπρο και τη Ρωσία να αποφασίσουν για την ενδεχόμενη δέσμευση της Ρωσίας» για να βοηθήσει το νησί, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ρωσία, η οποία έχει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Κύπρο, χορήγησε στη Λευκωσία δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το νησί της ζήτησε τον Αύγουστο επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μόσχα όμως στη συνέχεια θεώρησε ότι θα μπορούσε πιθανώς να τα καταφέρει και χωρίς αυτά. Μια σύνοδος του Eurogroup στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο δανεισμού μια μερική διαγραφή του Κυπριακού χρέους.