ΚΥΠΡΟΣ

«Απαραίτητη η έγκριση της Κύπρου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε»

«Απαραίτητη η έγκριση της Κύπρου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε»

Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο την υποχρεώνει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Τουρκία αν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ότι η Τουρκία μπορεί σε δύο χρόνια να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αρθούν τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στο δρόμο της, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι παραμένουν παγωμένα οκτώ κεφάλαια και κανένα από αυτά δεν θα κλείσει αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο. Ανέφερε, πάντως, ότι η Κύπρος θα είχε μεγάλο όφελος από την ένταξη μιας μεταμορφωμένης Τουρκίας, που θα έχει αλλάξει την πολιτική της.

Η υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τις ειρωνικές και υποτιμητικές δηλώσεις Μπαγίς για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, λέγοντας ότι ο Εγκεμέν Μπαγίς είναι ένας υπερφίαλος πολιτικός, που δεν επιδεικνύει καθόλου σοβαρότητα και κάλεσε όλους να μην τον παίρνουν στα σοβαρά. Απέρριψε επίσης την εισήγηση Μπαγίς για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

«Ο Εγκεμέν Μπαγίς, με την πολύ επιφανειακή προσέγγιση με την οποία χειρίζεται όλα τα θέματα, χρησιμοποιεί και καλλιεργεί όλη αυτή την πολιτικολογία για τετραμερή, για να απομακρύνει το θέμα του Κυπριακού από την ουσία του, που είναι η κατοχή της Τουρκίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου» είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει επικρίσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους με πρόσφατη άσκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία των κατεχομένων, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η ίδια δεν έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να γίνονται ασκήσεις που αφορούν διάσωση ανθρώπινων ζωών.

«Αν είναι να σώσουμε μια οικογένεια που απειλείται από πυρκαγιά, δεν ενδιαφέρει αν στην ομάδα διάσωσης περιλαμβάνεται και Τουρκοκύπριος» είπε η υπουργός Εξωτερικών.