ΚΥΠΡΟΣ

«Η δανειακή σύμβαση Κύπρου μέρος προεκλογικής εκστρατείας Μέρκελ»

«Η δανειακή σύμβαση Κύπρου μέρος προεκλογικής εκστρατείας Μέρκελ»

Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου σχολίασε σήμερα τις χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας 'Ανγκελας Μέρκελ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τα διάφορα θέματα, που εγείρονται από ορισμένες χώρες» και «ότι η δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία».

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Στεφάνου, δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση από την Ευρώπη για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό που ζητήσαμε, είπε, είναι «η εφαρμογή της κοινοτικής αλληλεγγύης έναντι μιας χώρας που είναι παραδεκτό από όλους ότι είναι θύμα μιας ευρωπαϊκής απόφασης για κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Η Κύπρος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητεί δίκαιη και ισορροπημένη μεταχείριση για να μπορέσει ξεπεράσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ειδικά κριτήρια για την Κύπρο, σε σχέση με τους όρους του μνημονίου και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δανειακή σύμβαση, που να μην περιλαμβάνει όρους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, επισήμανε ότι οι επίσημες τοποθετήσεις της κάθε χώρας γίνονται στο Eurogroup και προσέθεσε ότι στις 21 Ιανουαρίου η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει.

O τέως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια Κίκης Καζαμίας χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικούς για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου τους ισχυρισμούς των Γερμανών πολιτικών περί φορολογικού παραδείσου του νησιού, για Ρώσους μεγιστάνες, καθώς και περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ολα αυτά, τόνισε, εντάσσονται στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και οι ίδιοι γνωρίζουν πως αυτά που λένε δεν ευσταθούν.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην περάσει το κυπριακό μνημόνιο από το Γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ εξέφρασε φόβους ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας οι Γερμανοί θα θέσουν και το θέμα της επιβολής τέλους στις χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να οργανωθεί αμέσως διπλωματική και πολιτική εκστρατεία και με αξιοπρέπεια η Κύπρος να αποταθεί στους κοινωνικούς εταίρους της και να τους αποδείξει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να μην αφεθεί να πέσει θύμα σκοπιμοτήτων».

Αύριο , η κ. Μέρκελ θα βρίσκεται για λίγες ώρες στην Κύπρο με την ευκαιρία της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ