ΚΥΠΡΟΣ

Σύσκεψη ενόψει της έκθεσης του οικού Pimco στην Κύπρο

Σύσκεψη ενόψει της έκθεσης του οικού Pimco στην Κύπρο

Σε αναμονή της τελικής έκθεσης του οικού Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πραγματοποιείται σήμερα στην Λευκωσία σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει τα σημεία της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο Οίκος, επί των οποίων υπάρχουν αντίθετες απόψεις.

Η τελική έκθεση του Pimco αναμένεται να δοθεί το νωρίς το Σάββατο. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Υπηρεσίας της Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.

Η Pimco επιμένει στην εκτίμηση ότι το ακραίο σενάριο ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την επόμενη τριετία κοντά στα 10 δισ.ευρώ Οι πιστωτές της Κύπρου, ιδίως η ΕΚΤ, θα επιχειρήσουν να υποστηρίξουν σήμερα ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Οι κυπριακές αρχές, με τη βοήθεια της Blackrock, που δεν θα είναι όμως παρούσα στις συζητήσεις, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι οι ανάγκες είναι μικρότερες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα όπως το ύψος των επιτοκίων σε ακραίες υφεσιακές συνθήκες και οι πιθανές χρηματοπιστωτικές ροές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ