ΚΥΠΡΟΣ

Σιαρλή: Το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό

Σιαρλή: Το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος και σχετικές διαπιστώσεις της τρόικας και του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις πριν από το Eurogroup, αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κατέληξαν ότι «όντως η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης και επομένως μία σημαντική αλλαγή με βάση τα γεγονότα όπως τα γνωρίζουμε θα μπορούσε να προκαλούσε πρόβλημα στην Ευρωζώνη».

«Αυτή η διαπίστωση» είπε, «ανήκει στην τρόικα, πριν ακόμη συνέλθει την περασμένη Δευτέρα το Eurogroup. Πρέπει να τονίσω ότι η συστημικότητα της Κύπρου είναι δεδομένη».

Τα μέλη της Ευρωζώνης, ανέφερε ο κ. Σιαρλή, καλωσόρισαν την πρόοδο που έχει γίνει για την υλοποίηση αναφορικά με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης επισημαίνεται το γεγονός ότι αναμένεται σύντομα η κατάληξη του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το αποτέλεσμα αυτό, σημείωσε, θα περιληφθεί στο μνημόνιο και θα ανακοινωθεί με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου αναμένεται να ανακοινωθεί τέλος Ιανουαρίου. Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε τους εταίρους του στο Eurogroup ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους. Αναφορικά με τη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρός του θα καθορίσει την ατζέντα και είπε πως «δεν είναι βέβαιο εάν το θέμα της Κύπρου θα τεθεί σε αυτήν τη Σύνοδο». Σε ερώτηση κατά πόσο έχει περιληφθεί ρήτρα στο μνημόνιο σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «πράγματι έχει περιληφθεί μία πρόταση σύμφωνα με την οποία στο μνημόνιο θα γίνεται αναφορά για το ξέπλυμα χρήματος και την υλοποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο, το 2011, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε ότι επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε χρονική επέκταση εξόφλησης αυτού του δανείου για πέντε χρόνια, μέχρι το 2021 και διέψευσε κατηγορηματικά ότι ζητήθηκε διαγραφή του ρωσικού δανείου. «Δεν υπάρχει και ούτε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα» σημείωσε ο κ. Σιαρλή.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση που επίκειται με την τρόικα, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν βλέπει στο παρόν στάδιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.