ΚΥΠΡΟΣ

Επαφές με τις τράπεζες αρχίζει η Pimco για τα ευρήματα της έρευνας

Επαφές με τις τράπεζες αρχίζει η Pimco για τα ευρήματα της έρευνας

Επανέρχεται αυτή την εβδομάδα η κινητικότητα με την Pimco με την αναμενόμενη κάθοδο των στελεχών του αμερικάνικου ελεγκτικού οίκου για να συναντηθούν με τα τραπεζικά επιτελεία της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής, της Alpha Bank Cyprus και του Συνεργατισμού.

Μετά από τον εξονυχιστικό έλεγχο στους τραπεζικούς ισολογισμούς σειρά φαίνεται ότι έχουν συζητήσεις πάνω στα ευρήματα και θα ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των τραπεζιτών στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο ελεγκτικός οίκος.

Η Pimco πραγματοποιεί από τον περασμένο Οκτώβριο διαγνωστικούς ελέγχους στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, με στόχο να υπολογίσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες την επόμενη τριετία.

Η δίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του μνημονίου δημιουργεί κίνητρα για μετάθεση της όλης διαδικασίας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για μετά τις εκλογές.

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει για τη μεθοδολογία και τους αριθμούς της Pimco, άλλωστε, δυσχεραίνει την αποδοχή των ακραίων σεναρίων του ξένου κολοσσού.

Στον οίκο δόθηκε προθεσμία να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προθεσμία που παρατάθηκε μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις με το μνημόνιο θα τρέξουν προς τα τέλη Μαρτίου.

Η απόφαση του Eurogroup να οριστικοποιήσει το Μνημόνιο το Μάρτιο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα σε σχέση με τις τράπεζες.

Το Δεκέμβριο η Pimco είχε παραδώσει την προκαταρκτική της έκθεση βάσει της οποίας το βασικό σενάριο ήταν κοντά στα €6,5 δισ. και το ακραίο κοντά στα €10 δισ., δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»