ΚΥΠΡΟΣ

Τηλεμαχία για το Κυπριακό από τους τρεις βασικούς υποψηφίους

Τηλεμαχία για το Κυπριακό από τους τρεις βασικούς υποψηφίους

Τη δεύτερη τους μεγάλη αντιπαράθεση από τηλεοράσεως έδωσαν χθες οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας.

Θέμα της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των τριών ήταν το Κυπριακό, ένα θέμα για το οποίο μέχρι στιγμής δεν ειπώθηκαν πολλά, καθώς η προσοχή τους ήταν περισσότερο στραμμένη στα ζητήματα της οικονομίας.

Αναστασιάδης: Απαιτείται καθολική συστράτευση για το Κυπριακό

Αν για την οικονομία απαιτείται ενότητα, για το εθνικό μας πρόβλημα απαιτείται καθολική συστράτευση, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος απόψε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για το διακαναλικό ντιμπέιτ μεταξύ των τριών κύριων υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με θέμα το Κυπριακό.

«Η δική μου θέση είναι πως θα πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον και όχι να παρελθοντολογούμε προσπαθώντας να αναξέσουμε διχασμούς αχρείαστους κατ’ εμένα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Δεν πρόκειται να κάμω καμία αναφορά για τους ανθυποψηφίους μου. Είχαν την τύχη να τους ακούσω. Με λυπεί γιατί φαίνεται ότι ακόμα ζουν στο παρελθόν», κατέληξε.

Ο Σταύρος Μαλάς δηλώνει ότι είναι ο μόνος που έχει καθαρές θέσεις στο Κυπριακό

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι είναι ο μόνος που εμμένει σε καθαρές θέσεις στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι ο μεν Γιώργος Λιλλήκας τοποθετείται στο Κυπριακό με πατριωτισμό πολυτελείας και ο δε Νίκος Αναστασιάδης τοποθετείται με ερμαφρόδιτες πολιτικές. Προσερχόμενος προς το ΡΙΚ για τη διακαναλική αναφέροντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, διατύπωσε τη θέση ότι αυτοί που διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να βγαίνουν μπροστά στο λαό και να του δίνουν ελπίδα και προοπτική.

«Οι υπερφίαλες τοποθετήσεις και οι πατριωτισμοί πολυτελείας έχουν αδικήσει τον κυπριακό λαό και στο παρελθόν και δυστυχώς εάν επικρατήσουν θα συνεχίσουν να τον αδικούν», συνέχισε αναφέροντας ότι «από την άλλη οι ερμαφρόδιτες πολιτικές, οι πολιτικές με προοπτική το άγνωστο. Οι ασαφείς πολιτικές, οι πολιτικές που διαμορφώνονται ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων επίσης δεν θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι κατέρχεται στις εκλογές με πολύ- πολύ ξεκάθαρες ρεαλιστικές, αλλά και υλοποιήσιμες θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό.

«Είμαι ο μόνος που εμμένω σε πολύ καθαρές θέσεις, ο μόνος που έχω προτείνει λύση του Κυπριακού και διασύνδεση με το φυσικό αέριο, έτσι που να μας δίνεται η προοπτική για στρατηγικές συμμαχίες από τη μια, αλλά και εξασφάλιση μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στη βάση αρχών», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να εκπέμπει αυτό το πολύ ξεκάθαρο πολιτικό λόγο γιατί ο κυπριακός λαός αναμένει προοπτική, αναμένει ελπίδα, αναμένει από τους πολιτικούς να το λύσουν το Κυπριακό, αντί να το θάψουν».

Για ταυτόσημες θέσεις Μαλά και Αναστασιάδη στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Λιλλήκας

Για ταυτόσημες θέσεις Σταύρου Μαλά και Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό έκανε λόγο ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας προσερχόμενος στην αποψινή διακαναλική τηλεμαχία των τριών επικρατέστερων υποψηφίων με θέμα το Κυπριακό.

Προσερχόμενος στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία λόγω της σοβαρότητας της οικονομικής κρίσης το Κυπριακό είχε υποβαθμιστεί, προσθέτοντας ωστόσο πως απόψε οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις και τα επιχειρήματα τους «για να μπορούν οι Κύπριοι πολίτες να αποφασίσουν τι είδους πολιτική θέλουν να ακολουθηθεί μετά τις εκλογές».

«Θα επικυρώσουν την απόφαση του δημοψηφίσματος του 2004 ή αν θα το ακυρώσουν με τη ψήφο τους» διερωτήθηκε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι όσο έντονη είναι μια οικονομική κρίση αυτή μπορεί να ανατραπεί με μια σωστή οικονομική πολιτική. Αντίθετα, συμπλήρωσε, μια κακή λύση του Κυπριακού δεν ανατρέπεται. «Για να έχουμε οικονομία, είτε καλή είτε κακή, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε πατρίδα» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις προς τον ίδιο αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη που διατύπωσε προσερχόμενος στην τηλεμαχία ο Σταύρος Μαλάς, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατανοεί τις επικρίσεις του κ. Μαλά προς τον ίδιο, εξέφρασε ωστόσο έκπληξη για τις επικρίσεις του κ. Μαλά προς τον κ. Αναστασιάδη.

«Από την ώρα που έχουν τις ίδιες θέσεις στο Κυπριακό και είναι και οι δύο οπαδοί του Σχεδίου Ανάν και κανένας εκ των δύο δεν έχει μετανοήσει ή έχει αλλάξει γνώμη με εκπλήττει που τον επικρίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της τηλεμαχίας.

Πηγη Φιλελεύθερος