ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα Αναστασιάδη στις προεδρικές της Κύπρου

Δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα Αναστασιάδη στις προεδρικές της Κύπρου

Λιγότερη από μια μονάδα χωρίζει τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, την ώρα που οι δύο ανθυποψήφιοί του δίνουν μάχη στήθος με στήθος για το εισιτήριο του δευτέρου γύρο.

Θρίλερ για γερά νεύρα παραμένει η διεκδίκηση του δευτέρου εισιτηρίου για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα να βαδίζουν χέρι-χέρι, και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ να διατηρεί αυτήν τη στιγμή πολύ ελαφρύ προβάδισμα 0,7%. Μεγάλη δημοσκόπηση, που παρουσίασε χθες βράδυ το «Σίγμα», επιβεβαιώνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης αποτελεί το μεγάλο φαβορί των εκλογών, καθότι προηγείται των ανθυποψηφίων του με περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ κερδίζει και στα δύο πιθανά σενάρια του β’ γύρου. Εύρημα άξιο αναφοράς είναι πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά -από τον περασμένο Σεπτέμβρη- σημειώνοντας άνοδο ύψους 5%. Σε ό,τι αφορά τους κ. Μαλά και Λιλλήκα, ο πρώτος καταγράφει αύξηση 1,5% και ο δεύτερος 1,8%.

Ξεκάθαρο προβάδισμα

Ο Νίκος Αναστασιάδης αγγίζει πλέον το 40%, διατηρώντας ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των κ. Μαλά και Λιλλήκα, το οποίο κινείται γύρω στο 20%, γεγονός που τον καθιστά ως το μεγάλο φαβορί και του σφραγίζει το εισιτήριο για τον β’ γύρο. Στην περίπτωση, όμως, των άλλων δύο βασικών υποψηφίων, το σκηνικό παραμένει ρευστό, αφού εμφανίζονται, επί της ουσίας, ισόπαλοι.

Ο Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνει 20% και ο Γιώργος Λιλλήκας 19,3%, τους χωρίζει δηλαδή λιγότερη από μια ποσοστιαία μονάδα. Ένα άλλο 3% μοιράζεται ανάμεσα στους υπόλοιπους οκτώ υποψηφίους.

Εκλογές δύο γύρων

Με βάση την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, προκύπτει πως οδηγούμαστε σε εκλογές δύο γύρων, καθώς ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 42,4%. Ο κ. Μαλάς εξασφαλίζει 21,3% και ο κ. Λιλλήκας 20,4%. Η πεποίθηση πως θα έχουμε Προεδρικές δύο γύρων είναι εδραιωμένη και στις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, αφού τη συμμερίζονται το 75,6% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 17% θεωρούν ότι θα έχουμε νέο Πρόεδρο από την πρώτη Κυριακή. Ως επικρατέστερο ζευγάρι για τον δεύτερο γύρο βλέπουν τους Αναστασιάδη-Μαλά (σε ποσοστό 53,4%), ενώ το δίδυμο Αναστασιάδη-Λιλλήκα βλέπει το 35,3%.

Υπεροχή σε όλα τα επίπεδα

Η ΥΠΕΡΟΧΗ του Νίκου Αναστασιάδη εκφράζεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρείται ως ο καταλληλότερος να διαχειριστεί την οικονομία από το 41,2% και την εσωτερική διακυβέρνηση από 41,3%, ενώ το 43,7% θεωρούν πως έχει μέχρι σήμερα και την καλύτερη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία. Τον Σταύρο Μαλά ως τον καταλληλότερο να διαχειριστεί την οικονομία θεωρούν το 16,6% και τον Γιώργο Λιλλήκα το 18,1%. Ως τον καταλληλότερο να διαχειριστεί την εσωτερική διακυβέρνηση θεωρούν τον κ. Μαλά το 17,7% και τον κ. Λιλλήκα το 16,6%. Αναφορικά με την παράσταση νίκης, σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους προβλέπουν πως ο κ. Αναστασιάδης θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Τα διαχρονικά σκαμπανεβάσματα

ΑΠΟ τον πίνακα με τα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου διαφαίνεται ότι και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είχαν τα… σκαμπανεβάσματά τους από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, παρά τις αυξομειώσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 5,1%. Ο Γιώργος Λιλλήκας κατέγραψε αύξηση 1,8% και ο Σταύρος Μαλάς 1,5%. Η μεγαλύτερη μείωση του κ. Αναστασιάδη καταγράφηκε στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και ήταν 0,9%. Την ίδια περίοδο κατέγραψε τη μεγαλύτερή του απώλεια και ο κ. Μαλάς, με 1%.

Ο κ. Λιλλήκας είχε πτώση την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 0,3%.

Και οι τρεις, όμως, ανέκτησαν στην πορεία τα ποσοστά που απώλεσαν. Τη μεγαλύτερη άνοδο αυτόν τον μήνα είχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με 0,6%, ακολουθούμενος από τον Γ. Λιλλήκα με 0,4% και τον Σταύρο Μαλά με 0,2%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που καταγράφει τη μεγαλύτερη συσπείρωση, αφού εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο 70% βρίσκεται η συσπείρωση του ΑΚΕΛ γύρω από τον Σταύρο Μαλά, ενώ το ΑΚΕΛ παρουσιάζει διαρροές 12,6% προς τον Γιώργο Λιλλήκα και 6,3% προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές να έχει ξεκινήσει, στο ΔΗΚΟ συντηρείται η αδυναμία συσπείρωσης, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης επιλέγεται μόνο από το 33,4% των ΔΗΚΟϊκών, ενώ το 44,7% στρέφονται προς την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Ένας στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος προτίθεται να ψηφίσει Σταύρο Μαλά. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ στον Γ. Λιλλήκα βρίσκεται στο 67,3%, ενώ το 9,1% κινούνται προς τον Σ. Μαλά και ένα 5,5% στον Ν. Αναστασιάδη. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος ψηφίζουν Γ. Λιλλήκα, 26,1% Ν. Αναστασιάδη και 8,7% Σ. Μαλά.

Κερδίζει με διπλάσιο ποσοστό

ΣΤΟ σενάριο να βρεθούν στον β’ γύρο αντιμέτωποι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς, η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προμηνύεται σαρωτική, καθώς εξασφαλίζει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Σταύρο Μαλά. Συγκεκριμένα, σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 48,9% και ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ 26%. Το 9,3% δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν κανέναν προ ενός τέτοιου διλλήματος, ενώ το 7,6% προσανατολίζονται να ρίξουν λευκό ή άκυρο. Ταυτόχρονα, ένα 8,2% δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα πράξουν. Από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης προκύπτει πως ο υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ δεν αναμένεται ν’ αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα με αντίπαλο τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ στη δεύτερη Κυριακή, καθώς η μεταξύ τους διαφορά είναι τέτοια, που πολύ δύσκολα μπορεί ν’ ανατραπεί.

Παρεισφρέει στον ενδιάμεσο χώρο

ΕΥΡΥΤΑΤΗ αναμένεται να είναι η υποστήριξη που θα λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης από τους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σταύρο Μαλά. Πέραν του 96% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που θα τον ψηφίσουν, ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει και το 47,7% του συνεργαζόμενου ΔΗΚΟ, το 38,2% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 39,1% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ. Αντιθέτως, ο Σταύρος Μαλάς εξασφαλίζει το 82,1% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, μηδαμινό ποσοστό από τον ΔΗΣΥ και 20,5% από το ΔΗΚΟ, 16,4% από την ΕΔΕΚ και 8,7% από το ΕΥΡΩΚΟ. Προκύπτει, δηλαδή, πως σε ένα τέτοιο σενάριο ο Νίκος Αναστασιάδης παρεισφρέει ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, σε αντίθεση με τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του από τον χώρο του ΑΚΕΛ.

Νίκη με διαφορά δέκα μονάδων

ΣΤΟ ενδεχόμενο στη δεύτερη Κυριακή να βρίσκονται οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πάλι κερδίζει τις εκλογές, παρόλο που λαμβάνει μικρότερο ποσοστό απ’ εκείνο που εξασφαλίσει σε περίπτωση κατά την οποία έχει ως αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 42,1%, έναντι 31,8% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Λιλλήκας, με τη διαφορά που τους χωρίζει να βρίσκεται στις 10,2% ποσοστιαίες μονάδες. Στο σενάριο αυτό, το 8,6% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν, ενώ το 7,9% προτίθενται να ρίξουν λευκό ή άκυρο. Ποσοστό 9,6% δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα κάνουν. Συμπερασματικά, με αντίπαλο τον κ. Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης σαφώς και διατηρεί προβάδισμα εκλογής, ωστόσο το έργο του φαίνεται να είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι με τον κ. Μαλά.

«Τραβά» τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο στη μικρότερη διαφορά που χωρίζει τον Γιώργο Λιλλήκα από τον Νίκο Αναστασιάδη, σε σχέση με τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Σταύρο Μαλά, φαίνεται να διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, σε περίπτωση που ο υποψήφιός τους δεν περάσει στη δεύτερη Κυριακή. Συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα ΑΚΕΛικούς δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Λιλλήκα. Ποσοστό 12,1% των ΑΚΕΛικών θα ψηφίσουν τον Ν. Αναστασιάδη, ενώ δύο στους δέκα θα ρίξουν άκυρο/λευκό.

Ο ΔΗΣΥ καταγράφει συσπείρωση 90,7%, ενώ ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει το 32,6% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 26% του ΕΥΡΩΚΟ και το 7,3% της ΕΔΕΚ. Ο ενδιάμεσος χώρος, σε αυτήν την περίπτωση, ψηφίζει πλειοψηφικά Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος λαμβάνει το 74,5% της ΕΔΕΚ, το 55,3% του ΔΗΚΟ και 65,2% του ΕΥΡΩΚΟ.

Ταυτότητα έρευνας

Τύπος: Ποσοτική

Μέθοδος Συλλογής Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting

Κάλυψη: Παγκύπρια

Δειγματοληψία: Τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε άτομα 18+ με δικαίωμα ψήφου

Δείγμα: 967 άτομα

Χρόνος: 28/01-1/2/2013

Εταιρεία: LS Prime Market Research and Consulting Ltd

Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 3,1%

πηγη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»