ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤΚ: Αντισυνταγματικό το «πείραγμα» καταθέσεων

ΚΤΚ: Αντισυνταγματικό το «πείραγμα» καταθέσεων

Διαψεύδει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η συνεισφορά των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, μέσω των καταθέσεών τους, όπως μεταδίδει το Sigmalive.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Αλίκη Στυλιανού, φέρεται να τονίζει: «Ούτε τέθηκε ούτε τίθεται θέμα των δικαιωμάτων των καταθετών, ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική όπως επίσης αντισυνταγματική θα ήταν η όποια ενέργεια περιορισμού στην ανάληψη και χρήση των καταθέσεων από τους ιδιοκτήτες τους».

Παράλληλα, η κα. Στυλιανού σημείωσε πως στο ίδιο το άρθρο οι ίδιοι οι συγγραφείς του εμπιστευτικού εγγράφου δεν υιοθετούν τέτοιο σενάριο.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης θα προβεί σε επίσημη τοποθέτηση για το εν λόγω ζήτημα.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των FT ανέφερε, επικαλούμενο έγγραφο που διανεμήθηκε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει του σημερινού Eurogoup, πως προκρίνεται δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ως μία από τις πιθανές λύσεις για την διάσωσή της.

Όπως μετέδωσε το DJ, με βάση όσα αναγράφονται στο memo, η νέα ριζοσπαστική λύση που προωθείται για την διάσωση της Κύπρου προβλέπει την επιβολή απωλειών στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές – κατόχους κυπριακών ομολόγων.

Εάν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση αυτή, θα οδηγήσει σε μείωση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου στα 5,5 δισ. ευρώ από τα 16,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει το κρατικό χρέος στο 77% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 140% με βάση το αρχικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τους FT.

Ωστόσο, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. που έχουν διαβάσει το memo θεωρούν απίθανη την επιβολή απωλειών στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και την αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους