ΚΥΠΡΟΣ

Καθησυχάζει ο Σιαρλή για την νέα έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

Καθησυχάζει ο Σιαρλή για την νέα έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

Οι όροι εντολής που θα συμφωνηθούν με τον ιδιωτικό οργανισμό που θα διενεργήσει την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του, θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Οι κοινοτικοί εταίροι επέμειναν στην ανάθεση της αξιολόγησης σε ιδιωτικό οίκο, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος, έτσι ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Κύπρο εντός Μαρτίου, είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης από ιδιωτικό οργανισμό του κυπριακού νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της εφαρμογής του, ο κ. Σιαρλή.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση για την Κύπρο στη χθεσινή σύνοδο "αφορούσε μόνο το αίτημα κάποιων χωρών-μελών για τις ενέργειες που γίνονται από κυπριακής πλευράς όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος".

"Θέσαμε γραπτώς τρεις λόγους για τους οποίους εμείς προτείναμε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς", πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ότι ο διορισμός ενός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού πιθανώς να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στους καταθέτες, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους εκτός Κύπρου δημιουργώντας κινδύνους στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, όπως είπε, κατατέθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο διορισμός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού με συγκεκριμένους όρους εντολής πιθανώς να βρισκόταν σε παραβίαση κυπριακών νομοθεσιών, αλλά και ευρωπαϊκών νομοθεσιών, όπως είναι η ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγινε εισήγηση ότι αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, είναι ότι οι εκθέσεις του Moneyval που έγιναν στην Κύπρο επιβεβαιώνουν όχι μόνο ύπαρξη τη νομοθεσίας, αλλά καλύπτουν την αποτελεσματική εφαρμογή της.

"Εμείς εισηγηθήκαμε όπως το Moneyval, το FATF ή το ΔΝΤ ή και όλους μαζί ή σε συνδυασμό και μαζί με την Κεντρική Τράπεζα με βάση τους κατάλληλους όρους εντολής ότι μπορούσαν να κάνουν αυτή την εξέταση και άμεσα", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, η τοποθέτηση των εταίρων της Κύπρου μετά από συζήτηση "ήταν ότι εκείνοι εμμένουν στο δικό τους τρόπο γι` αυτό και κατέληξαν στην πρόταση όπως γίνει αυτή η αξιολόγηση από έναν τρίτο ιδιωτικό οργανισμό με βάση όρους εντολής που θα συμφωνηθούν μεταξύ των κυπριακών αρχών και της Τρόικας και αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές ανησυχίες τις οποίες έχουμε εκφράσει".

ΠΗΓΗ icyprus