ΚΥΠΡΟΣ

SZ για Κύπρο: «Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό»

SZ για Κύπρο: «Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό»

Ενόψει των εκλογών στην Κύπρο, η οικονομική κατάσταση στο νησί και οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος επαναλαμβάνονται.

«Καινούργια αρχή πάνω από το γκρεμό» επιγράφει ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο. «Εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης της, η Κύπρος εκλέγει έναν νέο πρόεδρο την Κυριακή. Σημαντικά επίσης είναι η επιρροή της ΕΕ και το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στους δυο γείτονες στο νησί». Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται κυρίως στους υποψήφιους των κομμάτων και καταλήγει αναφερόμενο στο σχέδιο Ανάν, το οποίο απέτυχε. Η εφημερίδα γράφει πως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του σχεδίου ήταν εκείνο που αφορούσε στη χρήση του εδάφους και τους υπεδάφους. Τώρα η κρίση φαίνεται να ξεδιπλώνει μία νέα δυναμική.

Το φαβορί των εκλογών Νίκος Αναστασιάδης

«Περίπου 1.000 Ελληνοκύπριοι κατέθεσαν τους προηγούμενους έξι μήνες αίτηση σε μια τουρκική επιτροπή που βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία προσφέρει αποζημιώσεις σε όσους παραιτούνται από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής θεωρούνταν εθνική προδοσία. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 30%’ εκτιμά το πολιτικό ίδρυμα Friedrich Ebert. Πριν από την κρίση κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο».