ΚΥΠΡΟΣ

Pimco:Η έκθεση για Κύπρο θα δοθεί μετά την υπογραφή δανειακής σύμβασης

Pimco:Η έκθεση για Κύπρο θα δοθεί μετά την υπογραφή δανειακής σύμβασης

Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε ο αμερικανικός οίκος Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν τίποτε άλλο, όπως υποστηρίζει, παρά το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πληροφοριών, που του έδωσαν οι Κυπριακές Αρχές.

Η εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει εμπιστευτική επιστολή της PIMCO, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου, προς τον διοικητή της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη σε απάντηση δικής του επιστολής, με την οποία εξέφραζε δυσαρέσκεια σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Η PIMCO ετοίμασε έκθεση, η οποία αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, βάσει των προδιαγραφών που είχε προκαθορίσει η Λευκωσία, σύμφωνα με την επιστολή, ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο ορισμός των 90 ημερών ως χρόνος καθυστέρησης στην πληρωμή ενός δανείου για να θεωρηθεί αυτό μη εξυπηρετούμενο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι παράμετροι και οι μακροοικονομικές προβλέψεις και, πολύ περισσότερο, η συμπερίληψη ή όχι των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την εξεύρεση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ήταν θέμα της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ - Steering Committee)».

Συνεπώς, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «το μέγεθος των αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν σε συνάρτηση με τις παραδοχές που έγιναν από τη ΣΕ, της οποίας τα πέντε από τα δέκα μέλη ήταν Κύπριοι, διορισμένοι από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου».