ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αλληλοκατηγορίες ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Κύπρος: Αλληλοκατηγορίες ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών ενόψει της υπογραφής της δανειακής σύμβασης ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι επιχειρεί από το 1990 να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Τότε, είπε, αντιστάθηκαν έντονα σε αυτή την προσπάθεια το ΑΚΕΛ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και η ΕΔΕΚ και απέτρεψαν τα σχέδια του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη.

Πρέπει, πρόσθεσε, όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί, εάν επιτραπεί να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε, επίσης, ότι η τρόικα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις θέσεις της για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρισμού και Λιμένων. Μετά από την αντίσταση της κυβέρνησης απαίτησε, πρόσθεσε, την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κυπριανού, αντιστάθηκε και σε αυτό, σημειώνοντας, ότι η πρόνοια στο τελικό κείμενο του μνημονίου προβλέπει ότι, αν και εφόσον το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων. Ο επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ήδη αρχίσει την ετοιμασία για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων».

Επίσης, είπε ότι «αυτοί που φραστικά θέλουν να προστατεύσουν τους ημικρατικούς, έδωσαν σενάρια στην PIMCO, που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα και φέρνουν τις ιδιωτικοποιήσεις από την πίσω πόρτα». Για να θωρακίσουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς, είπε, πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας ότι οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι στα πραγματικά νούμερα και άρα το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο.

πηγη ΑΠΕ