ΚΥΠΡΟΣ

Αναμενόμενη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη

Αναμενόμενη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη
  • Τι έδειξαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου και πώς αντέδρασαν οι ξένες κυβερνήσεις
  • Ποιες είναι οι επισημάνσεις διπλωματικών αναλυτών για τη «δεξιά στροφή» στην Κύπρο

Την Πέμπτη αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίχθηκε από το κόμμα του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς και το ΕΥΡΩΚΟ.

Με βάση την καταμέτρηση του 100% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε σε ποσοστό 80,71% επί του συνόλου των εκλογέων. Επίσης, τα λευκά και τα άκυρα ξεπέρασαν ελάχιστα το 7%.

Νωρίτερα, οι δημοσκοπήσεις εξόδου του ΡΙΚ, του Mega, του Σίγμα και του ΑΝΤ-1 έδωσαν το προμήνυμα της σαφούς νίκης του κ. Αναστασιάδη με 57-60%.

Ο εκπρόσωπος Τύπο του νέου προέδρου κ. Τάσος Μητσόπουλος έκανε λόγο για ισχυρή εντολή που δίνει ώθηση στον κ. Αναστασιάδη να κάνει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και "έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης".

Μέσα στον Μάρτιο (αρχής γενομένης από 4 Μαρτίου) θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου. Πολύ σύντομα, ο νέος πρόεδρος θα έρθει στην Αθήνα όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Τα συγχαρητήρια

Τον νικητή των κυπριακών προεδρικών εκλογών συνεχάρη πρώτος απ' όλους ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Αργότερα ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι "έχουμε πολλή δουλειά" για να πείσει η Κύπρος τους εταίρους της και να ανακάμψει η οικονομία..

Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως σχολίασε στο Twitter.