ΚΥΠΡΟΣ

Η ΕΚΤ πετάει το «μπαλάκι» στην Κύπρο

Η ΕΚΤ πετάει το «μπαλάκι» στην Κύπρο

Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισεκ. ευρώ, διευκρίνησε σήμερα το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στα περιθώρια μίας διάσκεψης.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

Προηγουμένως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η ΕΚΤ εάν εγκριθεί η δασμολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε πως «εάν το αντίστοιχο νομοσθέδιο περάσει οι εγγυήσεις συνίστανται στο ότι θα μας δώσουν την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι αποδόσεις στα κυπριακά κρατικά ομόλογα με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2013 υπερδιπλασιάσθηκαν σήμερα, πάνω από 70%, και η τιμή τους έπεσε κατά 6 λεπτά του ευρώ στα 88 λεπτά, ενώ αυτά με λήξη το 2020 αυξήθηκαν κατά 2% στο 10,4%.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων