ΚΥΠΡΟΣ

Η Κομισιόν «αδειάζει» το Eurogroup για την Κύπρο

Η Κομισιόν «αδειάζει» το Eurogroup για την Κύπρο

Ξεκαθαρίζει πως αναγκάστηκε να στηρίξει το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις

Το… «γάντι» στην Κύπρο πετά η Κομισιόν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους διαχωρίζοντας εμμέσως τη θέση της από το Eurogroup.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρεται στις συζητήσεις που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας, οι οποίες τελικά όπως αναφέρει δεν απέδωσαν.

«Τελικά, το περασμένο Σάββατο, στο Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών -μελών και της Κύπρου σε ένα πρόγραμμα που πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμφωνώντας να δανείσουν 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο» αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ωστόσο «αδειάζει» το Eurogroup επισημαίνοντας πως τα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις της θεώρησε καθήκον της να το στηρίξει.

Η Κομισιόν ρίχνει το «μπαλάκι» στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως τώρα είναι σειρά της να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις αντίστοιχες παραμέτρους χρηματοδότησης.

«Η Επιτροπή έχει κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει την Κύπρο και να εργαστεί για μια εποικοδομητική και οργανωμένη λύση. Ωστόσο, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη- μέλη της ΕΕ και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει λύσεις και συνεχίζει τις επαφές της τόσο με την Κύπρο όσο και με τα άλλα κράτη- μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ» αναφέρει η Κομισιόν.

«Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ: Η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup πριν από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση κατά προτίμηση χωρίς εισφορά στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα ήταν αποδεκτή. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχτηκαν ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.