ΚΥΠΡΟΣ

Μπόφινγκερ: Κίνδυνος επιπτώσεων στην ΕΕ από το «bail-in» στην Κύπρο

Μπόφινγκερ: Κίνδυνος επιπτώσεων στην ΕΕ από το «bail-in» στην Κύπρο

Για τον κίνδυνο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τη συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Χαρακτηρίζει δε «απρόσεχτη» τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής του μοντέλου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες χώρες, όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", ο κ. Μπόφινγκερ θεωρεί «μοιραία» την επίδραση που θα έχει το σχέδιο, σε επίπεδο συμβολισμού και κάνει λόγο για «μια πρόσκληση προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, με το παραμικρό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε μια τράπεζα».

Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμα κριτική στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του, που θέλει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο να χρησιμεύει ως μοντέλο και για άλλες χώρες.

«Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν κάτι παραπάνω από απρόσεχτες», δηλώνει και προσθέτει ότι αν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι 100% ασφαλείς, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει