ΚΥΠΡΟΣ

Στυλιανίδης:Η κυβέρνηση γλίτωσε τον τόπο από ολοκληρωτική χρεωκοπία

Στυλιανίδης:Η κυβέρνηση γλίτωσε τον τόπο από ολοκληρωτική χρεωκοπία

«Η κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει μια «ατομική βόμβα» προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε, γλυτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ενόψει της προετοιμασίας της τελικής θέσης της Λευκωσίας για την υπογραφή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Τώρα, σημείωσε ο κ. Χρ. Στυλιανίδης, η κυβέρνηση «διαχειρίζεται μετασεισμική κατάσταση πραγμάτων πολλών Ρίχτερ με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία». Έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε, μια ομάδα, που διαβουλεύεται με την τρόικα, με στόχο τις έστω και επιμέρους, αλλά σημαντικές βελτιώσεις. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να μην παγοποιηθεί το 40% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και να επεκταθεί η περίοδος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής μέχρι το 2018.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας εργασίας του Eurogroup και πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα. «Αυτό που διαβουλευόμαστε τώρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.

Οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατ' αρχήν θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την Ενέργεια. Η διαπραγματευτική ομάδα έχει βασική πυξίδα τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, η εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας να είναι πλήρης.

Η διαβούλευση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, συνεχίζεται για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των ωρομισθίων και, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση στο θέμα της μεταβατικής περιόδου για τη δυνατότητα των δημόσιων υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο σημερινό σύστημα Υγείας μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε, τέλος, ότι «είναι εξουσιοδοτημένος από το σύνολο των υπουργών- λόγω των φημών και των ψιθύρων που κυκλοφορούν, δυστυχώς, με ένα τρόπο ανεξέλεγκτο- να δηλώσει ότι όποιος κατέχει οποιοδήποτε στοιχείο για οποιοδήποτε εκ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά είτε μετακίνηση χρημάτων είτε άλλη ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ενέργεια ειδικής χρήσης πληροφοριών, να τα δώσει άμεσα στην Ερευνητική Επιτροπή που θα ορκιστεί αύριο».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων