ΚΥΠΡΟΣ

DW: Nτάισελμπλουμ και Σόιμπλε αναμένουν πράσινο φως για την Κύπρο

DW: Nτάισελμπλουμ και Σόιμπλε αναμένουν πράσινο φως για την Κύπρο

Tην αισιοδοξία τους ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε απόφαση για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου εκφράζουν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. Η τραπεζική μεταρρύθμιση θα είναι το ακανθώδες θέμα της σημερινής συνεδρίασης.

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 10 δισ. ευρώ στην Λευκωσία. Από αυτά ένα δισ. είναι η εισφορά του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα εννέα θα αντληθούν από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Το μερίδιο που αναλογεί στην Κύπρο προσδιορίζεται τώρα στα 13 δισ. ευρώ, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση παραδέχεται ότι η χώρα χρειάζεται 5,5 δισ. περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί.

Φρίντεν: Δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για την Κύπρο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση «πράσινο φως» για το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. Προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προκύψει συμφωνία στις λεπτομέρειες του προγράμματος, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη νέα χρηματοδοτική «τρύπα» της Λευκωσίας τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι αρκετά ισχυρό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υποθέτω ότι θα σημειώσουμε σήμερα ένα αποτέλεσμα επί τη βάσει του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί», επισήμανε ο γερμανός υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικων του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, πέραν των 10 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί και παρά το πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό των 5,5 δισ. ευρώ που προέκυψε. Η Κύπρος θα βρει σίγουρα τους πρόσθετους πόρους, πρόσθεσε ο κ. Φρίντεν, παρατηρώντας ότι «σε γενικές γραμμές το πακέτο θα είναι επιτυχές». Σε άλλο σημείο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου υπογράμμισε τον θλίβει η κατάσταση στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες.

Κάουντερ: «Το πακέτο θα εγκριθεί»

Οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες της Λευκωσίας προκαλούν τριβές στους κόλπους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενόψει της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου. Ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, θεωρεί δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Bundestag, η λεγόμενη οικονομική πτέρυγα του κόμματος απειλεί με «όχι» στην ψηφοφορία, εφόσον δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, o κ. Κάουντερ τονίζει ότι «για την Κύπρο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία» και εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα πάρει θετική ψήφο. Ο πρόεδρος της ΚΟ της CDU υπενθυμίζει ότι αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με τις ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (Grüne).

Αποκλείεται η έγκριση του πακέτου εάν η Λευκωσία δεν καλύψει την «τρύπα»

Αντίθετα, η ισχυρή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζει τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, ζητά διά στόματος του προέδρου της, Κρίστιαν φον Στέτεν, να αποδείξει η Κύπρος ότι είναι σε θέση να καλύψει με ίδια κεφάλαια την «τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ που έχει προκύψει. «Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, αποκλείεται η έγκριση στο γερμανικό κοινοβούλιο του πακέτου των 10 δισ. ευρώ», λέει ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στην Κύπρο με αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής. Υπενθυμίζεται ότι στην «οικονομική πτέρυγα» ανήκουν οι 145 από τους 237 βουλευτές της CDU.

«Το κενό χρηματοδότησης που προέκυψε είναι τεράστιο και επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες που διατύπωσα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης που συμφώνησαν η Κύπρος με την Τρόικα», επισημαίνει ο γερμανός συντηρητικός βουλευτής και προσθέτει: «Η υπόθεση εξελίσσεται όπως με την Ελλάδα. Έρχονται στην επιφάνεια κάθε τόσο νέες τρύπες».

Αγκάθι η Τραπεζική Ένωση

Το άλλο μεγάλο και κρίσιμο θέμα είναι η προώθηση της Tραπεζικής Ένωσης. Τα αγκάθια εδώ είναι το πώς θα εκκαθαρίζονται οι προβληματικές τράπεζες, πώς θα συσταθεί ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών και πως θα διαμορφωθεί το ενιαίο πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων.

Εδώ το Βερολίνο φέρεται να έχει πολλά ερωτήματα ακόμη και μάλλον δείχνει απροθυμία για την προώθηση του θέματος, μολονότι τον Ιούνιο του 2012, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η τραπεζική ένωση θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει τις κρίσεις στις συστημικά σημαντικές τραπεζικές και τις δημοσιονομικές κρίσεις.