ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Την Εβδομάδα των Παθών το μνημόνιο

Κύπρος: Την Εβδομάδα των Παθών το μνημόνιο

Στη διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών, φαίνεται ότι θα συζητήσει η Βουλή το μνημόνιο που η Κύπρος έχει συμφωνήσει με την Τρόικα, δεν είναι όμως σαφές αν θα υπάρχει ευχέρεια για αλλαγές στο περιεχόμενό του.

Στο μεταξύ, όμως, η Βουλή προχωρεί με την ψήφιση των νομοσχεδίων που προνοούνται στο μνημόνιο. Χθες ψηφίσθηκαν τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια, ενώ άλλα δυο θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ψηφίσθηκαν σε νόμους:

• Η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.

• Η αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από 15% σε 30%, κάτι που θα ενισχύει την αμυντική θωράκιση.

• Η επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 0,11% σε 0,15%, με ισχύ από 1/1/13.

• Η αλλαγή στη νομοθεσία για επιβολή φόρων κατανάλωσης, ώστε να είναι αναγκαία η συγκατάθεση της Βουλής και όχι μόνο το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ποια αναβλήθηκαν

Η συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν σε κλιμακωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο από 0,8% μέχρι 2% και στην επιβολή τέλους στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναβλήθηκε. Η ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου αναβλήθηκε για μια εβδομάδα, ώστε η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2013 που θα περιλαμβάνει την επαναπρόσληψη των ωρομισθίων και την παραμονή των εκτάκτων εκπαιδευτικών στις θέσεις τους. Για το δεύτερο οι βουλευτές ζήτησαν χρόνο να το μελετήσουν μιας και κατατέθηκε μόλις χθες.

Η ολομέλεια ψήφισε, επίσης, πάγωμα των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, τους ημικρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση για το 2013. Η

πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, που τήρησε αποχή. Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογία για προαγωγές χωρίς μισθολογικές αυξήσεις.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ