ΚΥΠΡΟΣ

Διάψευση για σχέση κυπριακών τραπεζών με Liberty

Διάψευση για σχέση κυπριακών τραπεζών με Liberty

Η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, χαρακτήρισε αχρείαστο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις διαστάσεις που δόθηκαν για εμπλοκή τεσσάρων κυπριακών τραπεζών σε υπόθεση «ξεπλύματος» χρήματος ύψους 6 δισ. δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η αμερικάνικη εταιρεία Liberty Reserve.

Η κ. Παπακυριακού ανέφερε στο ΡΙΚ ότι η υπηρεσία της ήταν ενήμερη για το θέμα και ότι της είχε ζητηθεί να διερευνήσει κάποιες καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές. Είπε, επίσης, ότι στην υπόθεση εμπλέκονται διάφορες χώρες και εξέφρασε λύπη, γιατί γίνεται αναφορά μόνο στην Κύπρο.

Aνέφερε ότι δόθηκαν όσα στοιχεία είχαν ζητηθεί και ότι έχουν «παγώσει» ορισμένοι λογαριασμοί. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκφράζουν ικανοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος.

Είπε ακόμα, ότι τα ποσά που αναφέρονται στην Κύπρο δεν είναι μεγάλα και διέψευσε ότι πρόκειται για 22 λογαριασμούς.

Η Ελληνική Τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ενεργώντας προληπτικά και έγκαιρα, εντόπισε λογαριασμούς που αναφέρονται στη συγκεκριμένη δίωξη και έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Εκεί όπου κρίθηκε αναγκαίο, προέβη σε ενημέρωση της Αρμόδιας Αρχής, δηλαδή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), από τον Ιανουάριο του 2012.

Έκτοτε, συνεχίζει, είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη ΜΟΚΑΣ, η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται με τις αμερικάνικες Αρχές.

«Οι πιο πάνω ενέργειες καταδεικνύουν έμπρακτα την πλήρη δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του παράνομου χρήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ