ΚΥΠΡΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου στη Σύνοδο ΕΕ για θρησκείες

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου στη Σύνοδο ΕΕ για θρησκείες

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ συμμετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο υψηλού επιπέδου θρησκευτικών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών αναφέρει πως η ημερίδα, υπό τον τίτλο «Βάζοντας τον πολίτη στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου σε περιόδους αλλαγών», συγκέντρωσε Ευρωπαίους θρησκευτικούς ηγέτες, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά όργανα, που βρίσκονται αντιμέτωπα με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και που πρέπει να εντείνουν το διάλογο με τους πολίτες και άλλες κοινωνικές οργανώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αμφιβολίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες από την Καθολική Εκκλησία ανέπτυξαν το θέμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τις θρησκευτικές οργανώσεις να συμβάλουν ενεργά στη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013, καθώς και στην πρόσφατη πρωτοβουλία για μια νέα Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, «στην προσπάθειά μας να ελευθερώσουμε την Ευρώπη από την οικονομική κρίση, είναι σαφές ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια άλλου είδους κρίση, μια κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αξιών».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «η αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας βρίσκεται στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην επιβεβαίωση των ηθικών αξιών», προσθέτοντας πως «πρόκειται για μια αναγκαιότητα, η οποία περιλαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς εμπεριέχει πολιτιστική καλλιέργεια και κατά συνέπεια κατάρτιση και εκπαίδευση».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου László Surján είπε πως πρέπει «να ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των βαθιά θρησκευόμενων, να συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία και στη συνέχεια στις εκλογές, ώστε οι απόψεις τους, ιδέες και αξίες να αντιπροσωπεύονται από τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου σημείωσε ότι υπάρχει χώρος για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως όλοι εμπλέκονται στο έργο, έχοντας ως εφόδια το «ελάχιστο πρότυπο του ανήκειν», τη δέσμευση και την παραγωγικότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε δεξίωση που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Σουέιφ προς τιμή του Πρέσβη του Λιβάνου στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ισχυρές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου και τη σημασία της Κύπρου και των Μαρωνιτών στην αποστολή τους για ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα, μαρτυρώντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ελευθερίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ