ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Η απάντηση στην επιστολή του Αναστασιάδη προς Τρόικα

ΑΚΕΛ: Η απάντηση στην επιστολή του Αναστασιάδη προς Τρόικα

Το ΑΚΕΛ θα αναμένει να αποκωδικοποιηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για απευθείας ανεκαφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η αναδρομικότητα για να τοποθετεί επί αυτής, προσθέτοντας ωστόσο ότι εκείνο που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να δοθούν σωστές λύσεις στη διαχείριση του ΕΛΑ και να ξεκλειδώσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Η κατ΄ αρχήν τοποθέτηση του ΑΚΕΛ επί της απόφασης του Eurogroup έγινε από τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου την Παρασκευή, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό εγχείρημα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του άρθρου των FORBES και δήλωσε ότι δημιουργεί ερωτηματικά η άμεση υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη προς την Τρόικα.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι αναμένουμε να αποκωδικοποιηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα είναι βοηθητικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αν υπάρξει αυτή η αναδρομικότητα.Υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε ένας μακρύς και επίπονος διάλογος αναφορικά με τις τράπεζες που θα υπάγονται στο Μηχανισμό και εάν θα αφορά μόνο συστημικές ή όχι , είπε πως έκλιναν προς τη στήριξη των συστημικής σημασίας τραπεζών.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη απόφαση και την ενδεχόμενη αναδρομικότητα, και τις περιπτώσεις στις οποίες θα ισχύει εκείνο που αφορά εμάς είναι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου σήμερα.Για το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, το οποίο ουσιαστικά σήμερα βρίσκεται κλειδωμένο και υπό κηδεμονία το ζητούμενο είναι να δοθούν σωστές λύσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΛΑ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το άρθρο των FORBES, η ουσία παραμένει μία, ότι ενώ οι δανειστές της Κύπρου μέσα από διάφορες δηλώσεις αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του προγράμματος που οι ίδιοι επέβαλαν την ίδια στιγμή δεν δέχονται να ακούσουν λέξη για πιθανή βελτίωση των όρων του μνημονίου.

Είπε ακόμα ότι ερωτηματικά δημιουργούνται και ως προς τους χειρισμούς που έγιναν αλλά και ως προς το στόχο της επιστολής. Καταλήγοντας ο κ. Ευαγόρου διερωτήθηκε εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά συζήτηση, αναθεώρηση και βελτίωση των όρων του μνημονίου, ή οι όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν έγιναν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ