ΚΥΠΡΟΣ

Ένοχος για την έκρηξη στο Μαρί κρίθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας

Ένοχος για την έκρηξη στο Μαρί κρίθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας

Ένοχος για σειρά κατηγοριών κρίθηκε από το Κακοργιοδικείο ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011, που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Ο κ. Παπακώστας κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς.
Αντίθετα, αθώοι για τη φονική έκρηξη κρίθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανός και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους ατνίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα αγορεύσουν οι δικηγόροι τους για μετριασμό της ποινής.

Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.

Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία, από το Ιράν στη Συρία, και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος. Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως , αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Παπαδόπουλος Ανδρέας, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη.

Ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.