ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση Μαρί: Έφεση στην απόφαση για Μάρκο Κυπριανού

Υπόθεση Μαρί: Έφεση στην απόφαση για Μάρκο Κυπριανού

Για μετριασμό της ποινής των πελατών τους που βρέθηκαν ένοχοι για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, θα αγορεύσουν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που θα συνέλθει στις 09:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας.

Όπως δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου για τον Μάρκο Κυπριανού και τους Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη.

Η σημερινή διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί ερήμην του κ. Παπακώστα, αφού ιατροσυμβούλιο που συνεδρίασε πρόσφατα και εξέτασε την κατάσταση της υγείας του πρώην Υπουργού Άμυνας, αποφάνθηκε ότι αυτός δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας στην υπόθεση Μαρί.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Παπακώστας κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Το Κακουργιοδικείο βρήκε επίσης ενόχους στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και τους τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη.

Από τις 9 Ιουλίου, οι Ανδρέας Νικολάου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου, αναμένεται να αγορεύσει για μετριασμό της ποινής τους. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λοϊζίδη, Θανάσης Κορφιώτης, θα αγορεύσει επίσης για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.

Ο κ. Ευσταθίου αναμένεται να ζητήσει από το Κακουργιοδικείο να του επιτρέψει να αγορεύσει ερήμην του κ. Παπακώστα, παρουσιάζοντας ιατρικά πιστοποιητικά, αίτημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται να γίνει δεκτό χωρίς ενστάσεις από την Κατηγορούσα Αρχή.

Ο κ. Παπακώστας παρουσίασε υπερτασική κρίση λίγο μετά τη μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές στις 9 Ιουλίου και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Έκτοτε νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, αφού, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, πρέπει να απέχει από κάθε είδους συναισθηματική φόρτιση.

Σημειώνεται ότι οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, κρίθηκαν αθώοι από το Κακουργιοδικείο και απαλλάχθηκαν όλων των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν.

Υπενθυμίζεται ότι η φονική έκρηξη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου 2011 σε 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα που ήταν τοποθετημένα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.