ΚΥΠΡΟΣ

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις συνομιλίες στο κυπριακό

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις συνομιλίες στο κυπριακό

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση στην Κύπρο "εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου και της περιοχής" και προσβλέπουν στην επανέναρξη αργότερα φέτος των συνομιλιών, τις οποίες θα υποστηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν, δήλωσε ο προταθείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για τη θέση του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Γερουσιαστή Μέρφι, για το Κυπριακό, είπε πως υπάρχουν ένα δύο ζητήματα που είναι ενθαρρυντικά.

«Ένα από αυτά είναι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που τώρα είναι καλύτερη», όπως είπε, απ’ ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο ελληνικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν 26 χρόνια.

«Ακόμη ένα, συνέχισε, είναι η προσδοκία πως οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει και αν η τραγική διαίρεση της νήσου μπορεί να τερματιστεί και μπορούμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Ο κ. Πιρς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο και τόνισε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα, σημειώνοντας πως θα κάνει οτιδήποτε μπορεί εφόσον διοριστεί στην Αθήνα για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πιρς δεσμεύτηκε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες είναι καθοριστικές στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στη δημιουργία ενός περισσότερο ευημερούντος μέλλοντος για το λαό της.

πηγη ikypros