ΚΥΠΡΟΣ

ΝΥ Τimes: Η Τράπεζα Κύπρου θα καταλήξει στους Ρώσους

ΝΥ Τimes: Η Τράπεζα  Κύπρου θα καταλήξει στους Ρώσους

Στην πιθανότητα η Τράπεζα Κύπρου να καταλήξει σε ρωσικά χέρια αναφέρεται άρθρο της New York Times.

«Οι πλούσιοι Ρώσοι που είχαν χρήματα στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου έχασαν δισεκατομμύρια. Όμως, παρά το άσχημο πλήγμα που δέχθηκαν, οι Ρώσοι είναι πλέον σε θέση να πάρουν κάτι που μέχρι πρότινος είχε ξεφύγει ακόμα και από τους πιο θρασείς ολιγάρχες της Μόσχας: τον έλεγχο ενός συστημικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η εφαρμογή του bail in στόχο είχε να αναγκάσει τους πιστωτές και τους καταθέτες να πληρώσουν για τα λάθη της τράπεζας και να απαλλάξουν τους φορολογούμενους από την επιβάρυνση της διάσωσης.

Στην περίπτωση της Κύπρου όμως, δημιουργήθηκαν «ακούσιες συνέπειες», αφού ενώ ο στόχος της Γερμανίας και των άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών ήταν να «εξαλείψουν» το «βρώμικο» ρωσικό χρήμα από τις προβληματικές τράπεζες της μεγαλονήσου, τελικά έβαλαν τους ρώσους ακόμα βαθύτερα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης, δίνοντάς τους πλειοψηφικό μερίδιο –στα χαρτιά τουλάχιστον- της Τράπεζας Κύπρου.

«Όποιος ελέγχει την Τράπεζα Κύπρου, ελέγχει το νησί», ανέφερε ο Ανδρέας Μαραγκός, δικηγόρος της Λευκωσίας που εκπροσωπεί και πολλούς ρώσους πελάτες.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, «το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών –περίπου 18%- υποτίθεται ότι θα πάει στους καταθέτες που έχασαν λεφτά από τη Λαϊκή Τράπεζα, αυτό το μερίδιο πιθανότατα θα περάσει στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετατροπής καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές, όμως, μια διαφοροποιημένη και μέχρι στιγμής ανοργάνωτη ομάδα καταθετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρώσοι, θα καταλήξουν να έχουν το πλειοψηφικό ποσοστό».

Οι μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας έμειναν αρχικά με μόλις €100.000 ο καθένας στον λογαριασμό του, ενώ τα υπόλοιπα κατασχέθηκαν καθώς η τράπεζα έκλεισε. Αυτοί με καταθέσεις άνω των €100.000 στην Τράπεζα Κύπρου έχασαν την πρόσβαση στο 90% των χρημάτων τους, αν και έχουν λάβει υποσχέσεις για μελλοντική πρόσβαση σε μέρος των «παγωμένων» κεφαλαίων τους. Όμως, στο πλαίσιο των όρων που ανακοινώθηκαν στις 30 Ιουλίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι μεγαλοκαταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν το 47,5% των χρημάτων τους να μετατρέπεται αναγκαστικά σε μετοχές, έναντι του 37,5% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Ακόμα βέβαια κανένας δεν έχει λάβει τις μετοχές του, όμως σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, οι ξένοι καταθέτες, κυρίως Ρώσοι, τελικά θα κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών με δικαιώματα ψήφου γης Τράπεζας Κύπρου. Οι νομικοί εκπρόσωποι πελατών με «μπλοκαρισμένα» χρήματα εκτιμούν πως οι Ρώσοι, ως σύνολο, θα καταλήξουν να κατέχουν περίπου το 60% των νέων μετοχών της τράπεζας, ενώ τα κυπριακά ΜΜΕ εκτιμούν πως το 53% των μετοχών θα βρεθούν σε ξένα χέρια, κυρίως Ρωσικά, είτε άμεσα είτε μέσω νομικών εταιρειών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους.

Βεβαίως, το εάν οι Ρώσοι θέλουν μια τέτοια τράπεζα είναι ένα άλλο ζήτημα.

Σύμφωνα με τους NYT, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προοπτικής απόκτησης ελέγχου από τους Ρώσους της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου.

πηγη ΣΙΓΜΑ