ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στα €10,1 δισ. το σενάριο της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση

Κύπρος: Στα €10,1 δισ. το σενάριο της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση

Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την Κύπρο, καθώς στα €10,1 δισ. φέρεται να υπολογίζει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων το ακραίο σενάριο της Pimco, εμμένοντας στις αρχικές της θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο βασικό σενάριο θα χρειαστούν συνολικά κεφάλαια που πλησιάζουν τα €7 δισ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής υπολογίζονται κάτω από €4 δισ. του Συνεργατισμού μικρότερες του €1 δισ. της Ελληνικής στα €300 εκατ. ενώ στο βασικό σενάριο η τελευταία δεν έχει ανάγκη από κεφάλαια.

Η επόμενη μέρα ανοίγει τα πιο καυτά θέματα που πρέπει να διαχειριστεί η Κύπρος: Βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους που φτάνει το 144% του ΑΕΠ, συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανειακό πακέτο, εμπλοκή της Ρωσίας στη χρηματοδοτική βοήθεια, ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, αναζήτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες τους επόμενους έξι μήνες και αν θα παραμείνουν ιδιωτικά ή κρατικά τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, «φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό για την έκθεση της Pimco και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο. Ψυχραιμία και σύνεση συστήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»