ΚΥΠΡΟΣ

Nομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείων στη Κυπριακή Βουλή

Nομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείων στη Κυπριακή Βουλή

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, παρουσίασε νομοσχέδιο για τη δημιουργία έξι ή και λιγότερων υφυπουργείων.

Οι Υφυπουργοί αναμένεται ότι θα καλύψουν τους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της ανάπτυξης και της ΕΕ.

Θα έχουν εξουσία την οποία θα τους εκχωρήσει ο Υπουργός, δεν θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και επιπλέον ο Υπουργός δεν θα απολέσει την εξουσία που εκχωρεί στους Υφυπουργούς. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είχε συζητηθεί με τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα και το οποίο κρίνεται ότι είναι συνταγματικό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη και ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο αριθμός των Υφυπουργών δεν θα υπερβαίνει τους έξι και δήλωσε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης, εάν χρειαστεί, να διαφοροποιήσει τον αριθμό αυτό προς τα κάτω.

Ο Υπουργός είπε ότι το κόστος αντιμετωπίζεται μέσα από τις περικοπές που έγιναν στην αντιμισθία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 25% και των Υπουργών και άλλων αξιωματούχων που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά 20%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το κόστος αναμένεται να είναι μηδενικό. Κληθείς να σχολιάσει προβληματισμούς στην Επιτροπή για επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει και για ανάγκες σε κτιριακές υποδομές.

Επίσης τόνισε πως δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση πρόσθετο προσωπικό και άλλες πρόσθετες ανάγκες σε κτίρια ή οτιδήποτε άλλο.