ΚΥΠΡΟΣ

DW: Προς ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό

DW: Προς ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό

Την πρόθεσή των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο υπ. Εξ. Τζον Κέρι στον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη σ το περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Υπέρ μιας δίκαιης λύσης ο Αμπντ. Γκιουλ.

Με την ομιλία του Μπαράκ Όμπαμα στη Γενική Συνέλευση, αλλά και τις κινήσεις του Τζον Κέρι, στο περιθώριο αυτής, η Ουάσιγκτον δείχνει επικεντρωμένη στην διαχείριση της κρίσης στη Συρία και παράλληλα επεξεργάζεται ένα διστακτικό «άνοιγμα» προς το Ιράν. Αυτό, πάντως, δεν την εμποδίζει να διαμηνύει ότι προτίθεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λευκωσία, σε συνομιλία που είχαν κατά την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους ξένους ηγέτες που συμμετέχουν στη Γεν. Συνέλευση.

Ο κ. Κέρι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιγραμματικά, υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στη δεξίωση, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αν. Μεσογείου, και καλωσόρισαν τις προσπάθειες για επανέναρξη μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας συνομιλιών που θα οδηγεί σε συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Γκιουλ: Υπέρ μιας δίκαιης διαπραγματεύσιμης λύσης

Ευχαριστίες στον κ. Αναστασιάδη για τη θετική συμβολή της Κύπρου στο χώρο της Αν. Μεσογείου Ευχαριστίες στον κ. Αναστασιάδη για τη θετική συμβολή της Κύπρου στο χώρο της Αν. Μεσογείου

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες για την ανατροπή της υφιστάμενης στασιμότητας και την προώθηση λύσης.

Οι διεργασίες για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, συνεχίστηκαν και χθες στην έδρα του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξέφρασε, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης, την «ειλικρινή», όπως είπε, δέσμευση της Άγκυρας υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης, διαπραγματεύσιμης λύσης. Ο κ. Γκιουλ περιέγραψε το Κυπριακό ως ζήτημα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας, επισήμανε ότι επανειλημμένες προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, κατέληξαν σε αποτυχία, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί και να εμπλακεί «καλόπιστα», όπως είπε, σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και χρονοδιάγραμμα.