ΚΥΠΡΟΣ

«Νame and shame» από το Υπουργείο Εμπορίου Κύπρου

«Νame and shame» από το Υπουργείο Εμπορίου Κύπρου

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει πως μετά από επανειλημμένες ενέργειες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα θέσει στην πράξη το name and shame και ότι «με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο προσεκτικές οι επιχειρήσεις έναντι του καταναλωτή".

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι περιπτώσεις για τις οποίες το Υπουργείο μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα, αφορούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές προς τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα διαγωνισμούς, οι οποίοι υπόσχονται δώρο στους συμμετέχοντες, ενώ δεν υπάρχει. Επίσης, περιπτώσεις παραπλάνησης του καταναλωτή, είτε μέσω διαφήμισης είτε εντός του εμπορικού καταστήματος.

Διοικητικά πρόστιμα μπορούν επίσης να επιβληθούν σε περιπτώσεις που αφορούν τον περί Καταναλωτικής Πίστης νόμο που αφορά κυρίως τις τράπεζες για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, σε περιπτώσεις σύμβασης εκτός εμπορικού καταστήματος και εξ αποστάσεως, για θέματα χρονομεριστικών συμβάσεων π.χ. μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις διαμερισμάτων ή δωματίων για διακοπές.

Τέλος, σημειώνεται, διοικητικά πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν από το αρμόδιο Υπουργείο σε περιπτώσεις που αφορούν την νομοθεσία περί εξ αποστάσεως εμπορίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος ανακοινώνει επίσης ότι συναισθανόμενος τις ανάγκες των καιρών και την αδυναμία μεγάλου αριθμού καταναλωτών να συμμετάσχουν σε οργανωμένα σύνολα λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχει προχωρήσει σε αλλαγή της τιμολογιακής του πολιτικής, καθορίζοντας την ετήσια συνδρομή του κάθε μέλους στα €15 από €25 με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2013.

ΠΗΓΗ ikypros