ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σωστή διαχείριση 10 δισ. για να αποφύγουμε νέο μνημόνιο

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σωστή διαχείριση 10 δισ. για να αποφύγουμε νέο μνημόνιο

«Για να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο, πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει η δανειακή σύμβαση με την Τρόικα» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς χωρίς να χρειαστούμε πρόσθετο δάνειο», που θα συνεπάγεται νέο πρόγραμμα με την Τρόικα.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουμε αντλήσει το 47% αυτών των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι "μέχρι το 2016 δεν έχουμε άλλες πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης πέρα των 10 δισ. ευρώ" που προβλέπει η δανειακή σύμβαση".

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2014, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι "έξοδος από το μνημόνιο ισοδυναμεί και προϋποθέτει επάνοδο στις αγορές", κάτι που επιβάλλει, όπως επισήμανε, "την έγκαιρη, αποτελεσματική και πλήρη υλοποίηση του προγράμματος".

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μια επιλογή, αλλά κάτι που η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει, καθώς αρκετές εξοικονομήσεις από τις οποίες προτείνουμε έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.

Επισημαίνοντας ότι «η δανειακή σύμβαση στη βάση του μνημονίου (ύψους 10 δισ. ευρώ) είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης», ο κ Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές από την Άνοιξη του 2011 και «δεν έχουμε περιθώριο αύξησης των δαπανών μέσω του δανεισμού που θα κάλυπτε ελλείμματα", ενώ τα περιθώρια δανεισμού από την εσωτερική αγορά "έχουν από καιρό εξαντληθεί».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει και ένα απόθεμα» από το 47% ή τα 4,7 δισ. ευρώ, που έχει αντληθεί μέχρι σήμερα, «στα ταμεία του κράτους που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επόμενη δόση πιθανότητα θα είναι πολύ μικρή».

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό "με την ίδια αυστηρότητα που εξέταζε τον προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια" όταν και ο ίδιος ήταν μέλος της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ ikypros