ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένουν οι διαφωνίες για το κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό

Παραμένουν οι διαφωνίες για το κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πλαίσιο των προσπαθειών των δύο διαπραγματευτών για το Κυπριακό, αφού συνεχίζονται οι διαφωνίες για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και τις βασικές αρχές της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τη Δευτέρα επιστρέφει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Ερογλου και τους διαπραγματευτές της ε/κ και τ/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερντούγ αντίστοιχα.

Αναμένεται επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν και κοινές συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών με τον κ. Ντάουνερ.

Πριν την άφιξή του στην Κύπρο, την Παρασκευή συγκεκριμένα, ο κ. Ντάουνερ θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσπάθεια συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα τόσο για τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα όσο και για το κοινό ανακοινωθέν αλλά δεν υπάρχει επί του παρόντος κάτι καινούργιο ή οποιαδήποτε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Παραμένουν οι διαφωνίες και από τις δύο πλευρές στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και τις βασικές αρχές της λύσης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι προτιμότερο οι δύο πλευρές να δυσκολευτούν τώρα για να έχουν στο τέλος μια καθαρή βάση, παρά να ξεκινήσουν πάνω σε διφορούμενα και να μην υπάρχει διέξοδος.

Οι επαφές συνεχίζονται και μέσω του ΟΗΕ γίνεται μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων μέσα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πρωτευουσών.