ΚΥΠΡΟΣ

Τρόικα: Η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο

Τρόικα: Η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο

«Η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο προσαρμογής» με αυτήν την πρόταση η τρόικα (ΕΚΤΥ, ΔΝΤ και Κομισιόν) αρχίζει την έκθεσή της για τη δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Μάλιστα στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρεται: Η Κύπρος εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πιάσει φιλόδοξους στόχους που ευρύτερα έθεσε, εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και ύφεση είναι χαμηλότερη από όσο αρχικά υπολογιζόταν».

Παράλληλα, η τρόικα τονίζει ότι και οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό ενώ σε σύγκριση με την προηγούμενη κάθοδό της στην Κύπρο καταγράφεται αξιοσημείωτη πρόοδος σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και της αναδιάρθρωσής του. «Αυτό έχει οδηγήσει σε περαιτέρω χαλαρώσεις στους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων σε σχέση με τον Ιούλιο.

«Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου παραμένει δύσκολη, αλλά η ύφεση είναι χαμηλότερη από ότι υπολογιζόταν αρχικά. Η ύφεση για το 2013 εκτιμάται πλέον στο 7,7%, δηλαδή κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον αρχικό υπολογισμό» αναφέρει μεταξύ άλλων η τρόικα.

Εξάλλου, τονίζεται ότι ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες απέδειξαν ότι είναι ανθεκτικοί τομείς έναντι στην κρίση, ενώ ξένες επενδύσεις στις τράπεζες αποτελούν επίσης θετικής ένδειξη.

Εξάλλου, η τρόικα αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και τον διορισμό ΔΣ στην Τράπεζα Κύπρου. «Ήδη ΔΣ διορίστηκε και στον Συνεργατισμό και η αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού συνεχίζεται απρόσκοπτα, με τις συγχωνεύσεις να προχωρούν κανονικά» αναφέρει η τρόικα.

Μάλιστα, η τρόικα θεωρεί πως η δημοσιονομική πορεία της Κύπρου μπορεί να είναι ανθεκτική παρά τις οικονομικές πιέσεις και η κυβέρνηση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν. Οι απαραίτητες αλλαγές φαίνεται να προχωρούν σε πολλά επίπεδα αλλά οι προσπάθειες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων» αναφέρει καταληκτικά η τρόικα.

πηγη ΣΙΓΜΑ