ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Το 18% της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να διατεθεί σε επενδυτές

Κύπρος: Το 18% της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να διατεθεί σε επενδυτές

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία επέχει τον ρόλο της αρχής εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα στη χώρα, καλείται να ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει τρόπους διάθεσης του 18% της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η «κακή» Λαϊκή, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Εν αναμονή της διάθεσης των μετοχών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου και της διασφάλισης της επαρκούς διαχείρισης, η αρχή εξυγίανσης θα δώσει εντολή στον ειδικό διαχειριστή να μεταφέρει τα δικαιώματα ψήφου αυτών των μετοχών σε μια αναγνωρισμένη και ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία ή διεθνή οργανισμό.

Κατά πληροφορίες η Λευκωσία επιδιώκει τη δημιουργία ενός φορέα που θα επιτρέψει τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, πιθανόν με τη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων. Πέραν του 18% της Λαϊκής, επιδιώκεται να διατεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο οι θυγατρικές ή παραρτήματα της Λαϊκής στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στη Μάλτα.

Οι πιστωτές και οι κυπριακές Αρχές φέρονται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να διαθέσουν το 18% της Τράπεζας Κύπρου σε ξένους επενδυτές, κατά προτίμηση στρατηγικούς επενδυτές που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.