ΚΥΠΡΟΣ

Βίντεο: Η τελευταία συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη

Βίντεο: Η τελευταία συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη

Στην «αρκετά καλή» συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων βουλευτών στη Βουλή του 1960, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην τελευταία του συνέντευξη στο Sigmalive το 2011, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης.

Η συνέντευξη λήφθηκε λίγο πριν και με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (ήταν ήδη 92 ετών το 2011) είχε πλήρη διαύγεια πνεύματος και φαινόταν ότι ζούσε και ένοιωθε τα όσα μετέφερε με το λόγο του. Παράλληλα είχε άποψη για τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της εποχής μας.

Το λάθος της Βασίλισσας Ελισάβετ της ΙΙ

Ο Πρόεδρος με το αστείρευτο χιούμορ αναφέρθηκε στο «λάθος» της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία του μίλησε για τα σφάλματα των κοινοβουλίων της κοινοπολιτείας.

«Όταν η Βουλή της Αγγλίας γιόρταζε τα 800 της χρόνια, είχαν καλέσει τους Προέδρους των Βουλών της Κοινοπολιτείας και μας παρέθεσαν γεύμα. Μετά το γεύμα μερικοί από εμάς καθίσαμε με τη βασίλισσα, ύστερα από πρόσκληση της, και εκείνη έκανε το λάθος να μου μιλήσει για τα σφάλματα των κοινοβουλίων. Και τότε της απάντησα ότι αν δεν έκαναν λάθη οι βασιλιάδες δεν θα υπήρχαν τα κοινοβούλια».

Η σύγχρονη οικονομική κρίση

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν μπορεί να ευθύνεται η εκάστοτε κυβέρνηση. «Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν μπορείς να κατηγορήσεις μια κυβέρνηση. Αν δεν υπήρχε γενικά οικονομική κρίση τότε την ευθύνη θα έφερε η κυβέρνηση.». Ωστόσο, εκεί που υπάρχει θέμα είναι αν η κυβέρνηση πήρε να κατάλληλα μέτρα, είπε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Η Κυπριακή βουλή από το 1960

Ο αείμνηστος Πρόεδρος μίλησε για την πορεία της κυπριακής βουλής από το 1960 και την πορεία του ΑΚΕΛ μέχρι να κερδίσει έδρες. Τόνισε ότι στην πρώτη του μορφή, το κοινοβούλιο δεν είχε τα χαρακτηριστικά της Βουλής διότι αγόταν και φερόταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι δεν υπήρχαν κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ το οποίο δεν σχημάτιζε πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, «η πρώτη βουλή δεν έκανε σφάλματα διότι δεν αποφάσιζε. Αργότερα , μετά τη δημιουργία κομμάτων, έγιναν σφάλματα», είπε χαρακτηριστικά ο Γλαύκος Κληρίδης.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν ήταν υπέρ των μονο-κρατικών συστημάτων και για αυτό προέκρινε τη δημιουργία κομμάτων.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ