ΚΥΠΡΟΣ

Πάλι στην «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η Κύπρος ;

Πάλι στην «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η  Κύπρος ;

Στη «μαύρη λίστα» της Μόσχας, κινδυνεύει να μπει εκ νέου η Κύπρος, λόγω υπεράκτιων οικονομικών προορισμών.

Το ρωσικό Yπουργείο έχει λόγους να επαναφέρει την Κύπρο στη "μαύρη λίστα" και να κατατάξει, επίσης, σ' αυτήν το Λουξεμβούργο, όπου βρήκαν καταφύγιο τα περισσότερα διαφυγόντα από την Κύπρο κεφάλαια μετά την κρίση, όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φόρων του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, Ιλιά Τρούνιν .

Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τη σχετική απόφαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διαφάνεια και Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των G20 και έκρινε ότι Κύπρος και Λουξεμβούργο δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια διαφάνειας, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρούνται off shore.

Στη λίστα αυτή, από την οποία διαγράφηκε με πολλές προσπάθειες η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνονται σήμερα 41 χώρες, σε βάρος των οποίων η ρωσική κυβέρνηση επιβάλει ειδικά φορολογικά μέτρα.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας φέρεται, ωστόσο, να εγκωμιάζει τη βελτίωση της διάθεσης συνεργασίας της Κύπρου με τις ρωσικές Αρχές, καθώς η Λευκωσία απαντά πλέον ταχύτερα και πληρέστερα στα ρωσικά αιτήματα.

Πηγη ΣΙΓΜΑ