ΚΥΠΡΟΣ

Φωτίου: Η τουρκική στάση δεν αφήνει περιθώρια εφυσηχασμού

Φωτίου: Η τουρκική στάση δεν αφήνει περιθώρια εφυσηχασμού

Η επί 37 συναπτά έτη παράνομη κατοχή, οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η αδικαιολόγητη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «δεν αφήνει επ’ ουδενί περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Χαιρετίζοντας το πρωί την τέταρτη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου είπε ότι το ραγδαίως διαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, ύστερα και από τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν την ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα αποτρέπουν οποιαδήποτε εχθρική επιβουλή.

«Η διαρκής επαγρύπνηση και η διατήρηση ισχυρής αποτροπής, είναι το τίμημα της ελευθερίας και της ειρήνης» είπε ο Υπουργός.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Άμυνας και του ίδιου προσωπικά για την προώθηση όλων των απαραίτητων μέτρων εκσυγχρονισμού και αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς.

Όπως είπε, βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των Κανονισμών περί Ιεραρχίας, Κρίσεων, Προαγωγών και Αφυπηρετήσεων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ, καθώς και της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, ενέργεια η οποία αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Συνδέσμου σας.

Συμπλήρωσε ότι η αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με απώτερο σκοπό «να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο στράτευμα, ικανό να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες ανάγκες, απειλές και προκλήσεις».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε εξάλλου ότι ο κυπριακός λαός υποφέρει από τα δεινά τα οποία έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. «Η ανέχεια, έχει προκαλέσει φαινόμενα κοινωνικού μαρασμού και ηθικής κατάπτωσης» είπε ο Υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να επιστρατεύσει τα ψυχικά του αποθέματα και τις ικανότητες του, για το κοινό καλό.

Αναφερόμενος στους αξιωματικούς, είπε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, εκφράζουν αμέριστη σιγουριά και εμπιστοσύνη για τη διεκπεραίωση του δύσκολου και επίμοχθου έργου με το οποίο έχουν επιφορτιστεί.

Η πολιτεία, κατέληξε, δηλώνει βέβαιη ότι θα εκτελέσετε άριστα τα καθήκοντά σας και θα φέρετε σε πέρας την όποια αποστολή σας ανατεθεί.